Proiectul prin care oradenii sunt incurajati sa selecteze gunoiul va continua si in 2019

O asociatie de proprietari din Oradea nu va plati nici o taxa pentru ridicarea gunoiului in 2019. Aceasta este recompensa primita de Asociația de proprietari Apateului nr. 4 pentru cea mai bună rată de colectare a deșeurilor biodegradabile in ultima jumatate de an.

Viceprimarul Florin Birta a avut ieri, 20 ianuarie 2019, o întâlnire cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari care fac parte din proiectul pilot pe care Primăria Oradea a început să-l implementeze la 1 iulie 2018, împreună cu RER Vest și Eco Bihor și care este menit să scadă cantitățile de deșeuri depozitate la halda Eco Bihor.

Cele 126 de asociaţii implicate în proiectul pilot cuprind circa 6.440 de apartamente, respectiv 12.000 de cetățeni, având un traseu stabilit de RER.

Prin acest program a fost inclusă în colectarea deșeurilor fracția biodegradabilă. Astfel, acest deșeu biodegradabil, care este mult și foarte greu ca și tonaj, nu mai este depozitat, ci este transformat într-un compost și apoi valorificat, în acest fel reducându-se ținta de depozitare impusă de normativele în vigoare. Practic, a mai fost introdus în incinta metalică un container maro pentru resturi alimentare crude/fierte/prăjite, carne, pește, oase, ouă, legume și fructe, pâine, biscuiți, zaț de cafea și pliculețe de ceai, prosoape și șervețele de hârtie folosite. RER Vest a împărţit fiecărui apartament saci de hârtie şi recipienți pentru biodeşeuri.

Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing al companiei RER, a prezentat rezultatele primelor 6 luni ale proiectului pilot. Astfel din totalul de deșeuri colectate, cele reziduale au scăzut la 45%, cele biodegradabile reprezentând 29% iar fracția uscată 26%.

Deoarece orădenii s-au dovedit receptivi la programul pilot de colectare a deșeurilor în trei fracții, acesta va continua până la data de 1 ianuarie 2020. Începând cu anul 2020 va fi introdus un nou sistem de colectare și atunci colectarea pe cele trei fracții va fi extinsă la nivelul întregului oraș, a explicat viceprimarul Florin Birta.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri