Proiectul strategic pe sănătate Bihor -Hajdu-Bihar a intrat într-o nouă etapă

Proiectul strategic pe sănătate Bihor -Hajdu-Bihar a intrat într-o nouă etapă. Studiile de fezabilitate sunt gata, iar implementarea va începe în luna iulie. Aproximativ 700.000 persoane din județele Bihor și Hajdú-Bihar vor beneficia de servicii medicale de înaltă performanță, beneficiind de 9,4 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin programul Intereg Romania-Ungaria.

Cu bani europeni se vor construi două centre medicale de urgență în zona Padiș și zona Stâna de Vale și se vor achiziționa echipamente specifice. Vor fi coordonate de Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

„De asemenea, spitalele din județ vor primi aparate digitale de radiologie, ecografe de ultimă generație și sistemul de telemedicină, care ne va permite să punem diagnostice de la distanță”, spune dr. Gheorghe Carp. În plus, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea va beneficia de un Spect-CT, cu un Computer Tomograf încorporat, ce va ajuta la diagnosticarea bolilor endocrine și oncologice, dar va permite și realizarea tratamentului anumitor afecțiuni oncologice. Spitalul va mai achiziționa un CT de urgență, și un Angio-CT, echipament unic în Transilvania.

Prin proiectul strategic pe sănătate, imobilul de pe strada Nicolae Jiga, ce aparține Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea va fi transformat într-un centru de formare clinică, dotat cu echipamente. Cu această tehnică, cei 3000 de studenți, 900 medici rezidenți vor putea genera scenarii, cazuri de risc.

Foto: crisana.ro

Distribuie informația
Alte știri