Proteste ale fermierilor și la Oradea. A cincea zi cu utilaje pe șoselele țării

Transportatorii și fermierii sunt în a cincea zi de proteste blocând şoselele de centură ale marilor oraşe. 

În Bihor, sute de utilaje agricole s-au îndreptat, duminică dimineața, spre Oradea, venind dinspre Salonta, Beiuș sau Marghita și s-au grupat inițial în parcările supermarket-urilor de la intrarile în oraș, pornind apoi în coloană pe centura orașului.

Conform Centrului Infotrafic din IGPR, şi duminică se va circula cu viteză redusă în multe zone ale ţării, în special pe centurile marilor oraşe, îndeosebi pe centura Capitalei, unde traficul a fost îngreunat în ultimele zile, de când au început manifestaţiile.

Conform Centrului Infotrafic din IGPR, şi duminică se va circula cu viteză redusă în multe zone ale ţării, în special pe centurile marilor oraşe.

Clubul Fermierilor Români a formulat o listă de 14 revendicări pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvern, în vederea rezolvării crizei financiare a agricultorilor şi redobândirii competitivităţii fermelor româneşti. Prima solicitare vizează acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflaţi în eşantionul de control clasic şi prin teledetecţie, precum şi accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).

Fermierii cer, totodată, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, care, potrivit sursei citate, nu respectă standardele UE şi pot pune în pericol siguranţa alimentară, dar şi de tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene. Aceştia solicită minimum 60 euro/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 euro/fermă şi până la 2,5 milioane euro/IMM din industria agroalimentară.

Distribuie informația
Alte știri