Protestul continua in Oradea. Ce vor cere protestatarii luni seara

Update 20.40: Potrivit Digi24, in Piata Unirii sunt la aceasta ora aproximativ 400 de oameni

Update : Si in aceasta seara, cateva sute de oradeni protesteaza pasnic in Piata Unirii.

Dupa protestul masiv de duminica seara,  pe Facebook, in spatiul virtual in care manifestantii se organizeaza au fost postate luni propunerile de organizare pentru saptamana care incepe azi. Astfel, oamenii ar vrea sa renunte la marsurile prin oras dar propun in schimb greve la locul de munca  sau chiar neplata taxelor  catre buget.

Organizatorii le cer protestatarilor sa fie cat mai creativi si sa vina in Piata cu pancarte haioase.

Vuvuzelele trebuie lăsate la o parte  sunt mult prea deranjante iar oamenii trebuie sa-si faca auzite revendicarile, spun protestatarii in comentariile evenimentului de pe pagina de socializare

 

Declarația Bihorenilor Cinstiți și Responsabili către țară,

Noi, bihorenii liberi care ne-am adunat în Piața Unirii în aceste zile de foc, când țara întreagă este în pericol de a fi confiscată în folosul uneri bande de politicieni corupți, hoți, condamnați penal și inculpați care au reușit să își instaleze un guvern cu misiunea clară și precisă de a trece fraudulos, în miezul nopții, pe ascuns, o lege/OUG care să-i scape de condamnările penale primite deja și de dosarele în care sunt sau urmează să fie cercetați penal,

Noi, oamenii informați, educați și cu un nivel de cultură generală care ne spune că nu este normal ca un guvern și niște partide care au majoritatea în Parlament să se comporte ca un Grup Infracțional Organizat – GIO,

Noi, poporul, cei care ne-am săturat să mai fim mințiți, furați, abuzați, manipulați și înșelați în așteptările noastre de către o clasă politică îmbătrânită în rele și care legiferează în interes propriu, și nu pentru binele și interesul public,

DECLARĂM

Vom fi în stradă până când coaliția de guvernare PSD-ALDE va anunţa și va pune în practică:

1. Abrogarea Ordonanţei 13/2017!
Vom vedea în următoarele zile ce a făcut guvernul azi în această privință. Este foarte important ce spune textul acestei noi Ordonanțe de Urgență.

2. Renunţarea la orice proiect legislativ de natură să favorizeze corupţia, indiferent de procedura prin care ar urma să fie promovat!

3. Organizarea unui referendum anticorupție!
Acest referendum a fost inițiat deja de președintele României, dl Klaus Iohannis.

4. Controlul de constituționalitate al legilor și ordonațelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor!
Spre exemplu, un grup de 100.000 de cetățeni să aibă dreptul de a ataca la CCR o lege/OUG/act normativ care le-ar putea încălca grav drepturile și libertățile.

5. Demisia imediată a guvernului Grindeanu!
După cele două ordonanţe în favoarea corupţilor, modul mișelesc și hoţesc în care le-a adoptat şi refuzul unui dialog onest pe marginea lor, acest guvern nu mai poate fi gestionarul banilor publici, ai banilor noștri, ai tuturor.

6. Demisia din fruntea camerelor Parlamentului pe care le conduc – Camera Deputaților și Senat – a celor doi lideri ai coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ambii având grave probleme cu justiţia!
Într-o societate democratică, indivizi condamnaţi penal sau trimişi în judecată nu pot fi factori decidenţi în materie de legislaţie penală și/sau în materie de orice alt tip de legislație – civilă, fiscală, administrativă etc.

7. Numirea unui ministru al Justiţiei independent politic!

8. Depolitizarea numirilor/angajărilor pe funcții publice și ocuparea lor doar prin concurs!

9. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală, reținerea, arestarea sau percheziția demnitarilor!
Imunitatea parlamentară trebuie să îi apere pe parlamentari doar în ceea ce privește declarațiile lor politice. Atât, și nimic mai mult. Altfel, principiul constituțional al egalității în fața legii a tuturor românilor, fără privilegii și fără discriminări, este doar o vorbă în vânt.

10. Interdicția expresă, prin lege, ca cei condamnați – chiar și cu suspendare! – sau inculpați/urmăriți penal să mai poată ocupa funcții de demnitate publică!

11. Modificarea legislației electorale care să permită cu adevărat participarea la viața publică și politică a țării, fără îngrădiri sau bariere profund neconstituționale – de genul 200.000 de semnături pentru ca un partid sau candidat independent să poată participa în alegeri, – a tuturor cetățenilor care au dreptul de a alege și de a fi aleși.
Aceste îngrădiri/bariere au fost gândite și legiferate de partidele politice aflate la guvernare și în Parlament de 27 de ani deja pentru a face imposibilă competiția politică reală și pentru ca membrii și reprezentanții lor să-și prezerve privilegiile, avantajele și sinecurile actuale.

12. Alegeri anticipate.
Nu mai putem avea încredere într-un Parlament în care majoritatea este deținută de aceiași oameni care au girat acțiunile inconștiente și de-a dreptul criminale ale guvernului Dragnea-Tăriceanu-Grindeanu. Mâine, toți acești oameni vor relua ofensiva împotriva Justiției, dar de data asta în Parlament.

Regimul Dragnea se confruntă, acum, cu statul de drept pe care îl atacă şi cu propriii săi cetăţeni. Prezenţa acestei coaliţii de interese în fruntea României este un atac la adresa decenţei care ne uneşte, dincolo de diferenţele dintre noi!

În chiar numele acestei decențe și demnităţi călcate în picioare, regimul Dragnea trebuie să plece. Timpul rezistenţei noastre a sosit. După şapte decenii de la momentul 1945, când a preluat puterea politică în România cu ajutorul tancurilor sovietice, comunismul şi urmașul său legitim, fesenismul, nu mai pot fi viitorul nostru!

Oradea,
5 februarie 2017

foto: facebook

 

Alte știri