Protocol cu Episcopia Romano-catolică, pentru utilizarea grădinii Palatului Baroc de către orădeni

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 25 iunie, consilierii locali au aprobat un protocol se colaborare între municipiul Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea, având ca scop asigurarea folosinței publice a grădinii aferente Palatului Baroc, timp de 10 ani.

Complexul baroc format din Basilica Romano-Catolică, cu hramul Sfânta Maria, Şirul canonicilor, Palatul Baroc cunoscut ca și Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, a intrat în conștiința publică din anul 1971 – când în incinta palatului s-a înființat Muzeul Țării Crișurilor, care a atras orădenii și vizitatorii orașului prin frumusețea deosebită a clădirilor, a colecțiilor expuse și nu în ultimul rând prin pacea, liniștea și frumusețea deosebită a parcului cu arbori seculari și magnolii din vecinătatea edificiilor.

După retrocedarea din anul 2006 a palatului și a terenului aferent, prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Oradea și proprietar – Episcopia Romano-catolică din Oradea, ansamblul a fost promovat ca centru de atracție turistică și pelerinaj, parcul fiind menținut, prin bunăvoința episcopiei, în folosință publică ca spațiu deschis – zonă de relaxare, recreere și reculegere pentru localnici și vizitatori.

Episcopia Romano-Catolică din Oradea a efectuat lucrări majore de reabilitare a clădirilor din complexul baroc și, în cadrul proiectului RO-HU 35, a efectuat ample amenajări de refacere a parcului dendrologic aferent Palatului Baroc. Primăria Municipiului Oradea s-a implicat în susținerea efortului financiar, prin scutirea la plata taxelor de autorizare, în scopul asigurării accesului liber al cetățenilor și permanentizarea percepției publice de spațiu deschis al Complexului baroc.

Complexul baroc are în componență o grădină, cunoscut ca parcul Palatului Baroc, care a fost păstrat după retrocedarea din anul 2004, în folosință publică, spre satisfacția orădenilor și a turiștilor care o vizitează.

Municipiul Oradea a contribuit în fiecare an, în baza unui protocol ajuns în prezent la termen, încheiat cu Episcopia Romano-Catolică, la întreținerea parcului, în schimbul păstrării acestuia ca loc de recreație și relaxare pentru orădeni și nu numai.

Distribuie informația
Alte știri