Psalmi, cântări de laudă și cântări duhovnicești din Renaștere până azi, la Biserica Reformată Rogerius, Oradea

Corul clujean ConSpirito, dirijat de îndrăgitul Ken Tucker, dar și de Maria Rusu și George Stamate, va susține un concert de psalmi, cântări de laudă și cântări duhovnicești, sâmbătă 25 Martie, de la ora 17, la Biserica Reformată Rogerius, din Strada Eroului Necunoscut, nr. 6. Programul concertului va plimba ascultătorii de-a lungul a cinci secole de muzică religioasă, din Renaștere până în secolul al XXI-lea, din Anglia, prin Germania și Austria, România până în Camerun. Un asemenea arc în timp și o asemenea diversitate stilistică sunt nu doar o delectare pentru ascultători, ci și o provocare pentru membrii corului ConSpirito, organista Greta Vajas și soprana Ana Stamate, și pentru cei trei dirijori. Salturile în timp, între stiluri muzicale și spiritualități atât de diferite le vor solicita abilitățile tehnice și muzicalitatea.

Ascultătorii vor avea ocazia să se retragă în sine și să mai facă un pas pe drumul reculegerii de-a lungul Postului Paștelui, și cu ajutorul muzicii compuse de Thomas Tallis (1505 – 1585), Wolfgang Amadeus Mozart (17567 – 1791), Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847), Gavriil Musicescu (1847 – 1903), Tudor Jarda (1922 – 2007) și a compozitorilor contemporani Kenneth Tucker și camerunezul Eric Dassie Wendji.

Cinci secole de muzică și spiritualitate catolică, ortodoxă, evanghelică, și neoprotestantă de la credincioșii renascentiști englezi, la cei catolici și evanghelici austrieci și germani, sau cei ortodocși și evanghelici români și camerunezi vor îndrepta privirile spre un singur subiect: sacrifiul Domnului Isus Cristos și rostul Paștelui. Participanții vor fi răsfățați și împrospătați spiritual și estetic nu doar cu virtuozitate vocală, instrumentală și dirijorală, ci și prin diversitatea melodică.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri