Public numeros la conferința ”Cool și fancy: love forever” de la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a organizat, vineri, 24 februarie 2023, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, conferința Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și susținută de dr. Camelia Burghele, etnolog și cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor și a avut loc în prezența unui public numeros, format din elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, însoțiți de cadre didactice, precum și din profesori din mediul academic.

Autoare a numeroase studii și cărți de specialitate, dr. Camelia Burghele a susținut o interesantă prezentare a sărbătorilor iubirii, făcînd o paralelă între modul în care acestea erau ținute în lumea satului și cel în care le-au preluat, transformat și adaptat orășenii și „generația Z”. Dar pe lîngă diferențele pe care le-a scos la iveală, a subliniat faptul că, în cele din urmă, fie că celebrăm iubirea în mod tradițional, fie că o celebrăm în mod occidental, „totuși … ceva leagă (…) cele două tipuri de sărbătoare: dorința de a fi împreună, fie că e vorba de lavița din fața casei, de curtea bisericii sau șura danțului, ori, de partea cealaltă, de mall, de spa, de vacanța exotică sau party-ul din clubul de fițe din centrul orașului”.

Conferința a fost deschisă de prof.univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, iar în final a luat cuvîntul dr. Vasile Todinca, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul Secției de Etnografie, inițiatorul și organizatorul din partea instituției muzeale a acestui eveniment.

Distribuie informația
Alte știri