Publicul meloman orădean, așteptat la concertul simfonic intitulat „Rapsodia iubirii”

Publicul meloman orădean este invitat joi, 19 ianuarie, de la ora 19, la concertul simfonic intitulat „Rapsodia iubirii” cu lucrări compuse de Mozart, Bruch, Bartok şi Haydn, sub bagheta dirijorului Janko Zsolt.

Invitate sunt două tinere talente din Egipt, surorile Amira şi Mariam Abouzahra, soliste la vioară, respectiv violă.

Programul serii va debuta cu Uvertura operei Lucio Silla de Wolfgang Amadeus Mozart, o piesă adusă tot mai frecvent interpretată în ultimele decenii. Va urma Concertul pentru vioară, violă şi orchestră în mi minor, op. 88 de Max Bruch. Din creaţia lui Bela Bartok se va prezenta Rapsodia nr. 1 pentru vioară şi orchestră Sz.87, dedicată virtuozului Joseph Szigeti, prieten apropiat al compozitorului, care a devenit solistul premierei din anul 1929 de la Konigsberg.

În final, publicul meloman va audia Simfonia nr.103 în Mi bemol Major „Drumroll” de Joseph Haydn care poartă amprenta inconfundabilă a compozitorului clasic, așa-numitul „tată al simfoniei” pentru aportul imens pe care l-a adus genului.

Amira Abouzahra s-a născut în anul 2005, în Germania, și a studiat vioara de la vârsta de patru ani cu profesorul Alexander Gavrilenko. Aceasta s-a afirmat mai întâi prin participări la diferite festivaluri și concerte dedicate copiilor, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă. Au urmat apoi concertele din Mexic, demn de menționat fiind cel de la Texcoco, unde a cântat pe o scenă în aer liber, în fața a 3.000 de spectatori. Amira este și deținătoarea premiului I la concursul german Jugend Musiziert. În prezent, tânăra violonistă este solicitată de către instituții de cultură din Germania, Ungaria, Macedonia, România și alte state, aceasta aflându-se în plină ascensiune.

Mariam Abouzahra este în prezent studentă la Universitatea de Muzică din Viena, la clasa Dorei Schwarzenberg. Mariam și-a făcut debutul în calitate de solistă la vârsta de șase ani cu Concertul nr. 7 pentru vioară de Charles Auguste de Bériot. Au urmat apoi concerte cu orchestre din Budapesta și Moscova. De asemenea, a concertat la Lincoln Center New York, Pearl Tower Shanghai și Royal Opera House Muscat. În plus, tânăra solistă a câștigat numeroase premii la concursuri internaționale precum Ilona Fehér, Làszlò Spezzaferri, Arthur Grumiaux, Virtuosos, Koczian și Vienna Virtuoso Competitions.

Distribuie informația
Alte știri