Rădăcinile Reginei Elisabeta a II-a ajung până la Oradea/ Stră-stră-stră-străbunica reginei a fost născută în Oradea

Foto: newsweek.com

Claudia (Claudine) Rhédey de Kis-Rhéde, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a născut în 1812, în Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, în familia baroanei Agnes Inczedy de Nagy-Varad, o aristocrată născută în 1788 în Oradea și a contelui László Rhédey de Kis-Rhéde.

Claudine Rhedey s-a căsătorit cu Alexander de Wurttemberg primind titlul de contesă de Teck. Unul dintre fiii lor, Francisc, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a.

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei, fiind urmat pe tron pentru 10 luni de Edward VIII și apoi  de George al VI-lea. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii care a urcat pe tron în 1952 a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, în urma unui accident, în timpul unei călătorii spre Graz, acolo unde urma să-și viziteze soțul.

Istoria vieţii frumoasei aristocrate este detaliată în muzeul Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, acolo unde s-a născut și unde este și înmormântată Claudia Rhedey.

Din familia extinsă Rhedey provenea și contele Rhedey Lajos, comite suprem al comitatului Bihor, un mecena al culturii, poet, dramaturg şi promotor al iluminatului public în Oradea. Contele a donat oraşului propria grădină – un adevărat parc, loc în care se află în prezent Parcul Bălcescu (fost Rhédey), precum şi grădina zoologică a oraşului.

Erată: Tatăl Claudiei (Claudine) Rhédey a fost László Rhédey de Kis-Rhéde și nu Lajos Rhedey .

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri