Radioul, celebrat în 13 februarie. Povestea frumoasă a Sonvestului orădean

Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisiune a postului de radio al Naţiunilor Unite din 13 februarie 1946.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi. Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928.

O poveste frumoasă are pentru Oradea, Radio Sonvest. A fost întâiul post de radio independent din urbea de pe malurile Crișului Repede. Prima emisiune a avut loc în data de 29 iulie1993, la ora 11:02, pe frecvența 71,81 Mhz.

Din anul 2002 postul de radio Sonvest a fost preluat de rețeaua Național FM, schimbându-și numele.

„Muzica curgea în valuri, de toate felurile, de pe benzi de magnetofon, viniluri, casete şi cd-uri, multe dintre ele aduse de acasă de angajaţi sau chiar împrumutate de ascultători. Libertatea de expresie a fost, indiscutabil, cel mai mare atu”, spune Lucian Cremeneanu, unul dintre primii animatori ai postului care a lăsat o mulţime de amintiri celor implicaţi, realizatori sau ascultători, creatorul blogului AICI RADIO SONVEST.

Distribuie informația
Alte știri