Raport Freedom House – Ungaria nu mai este o democrație

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia este pe cale să urmeze același drum, democrațiile din Balcani se erodează din cauza influenței Chinei și Rusiei iar UE nu face nimic pentru a opri toate acestea, se arată în raportul Freedom House Nations in Transit, dat publicității miercuri și citat de Politico.

În studiu, care acoperă 29 de state din Europa Centrală și din Asia Centrală, autorii descriu ”o degradare democratică uluitoare” și arat că au rămas ”mai puține democrații în regiune decât în orice alt moment de la lansarea raportului anului în 1995”.

Potrivit raportului Freedom House, Ungaria este acum un ”regim hibrid”, care și-a pierdut statutul de ”democrație semi-consolidată” în condițiile în care premierul Viktor Orban continuă asaltul la instituțiile democratice ale statului.

Adoptarea ordonanței de urgență care permite guvernului să conducă prin decrete pe termen nelimitate, apărută după izbucnirea epidemiei de coronavirus, ”a expus și mai mult caracterul nedemocratic al regimului Orban”, mai scriu autorii raportului, care adaugă faptul că ”declinul Ungariei s-a manifestat cel mai precipitat de la monitorizarea evoluției acestei țări”. Sursa

Distribuie informația
Alte știri