Raport oficial: Toate cifrele despre infracționalitatea din Bihor în 2019

Indicatorii statistici ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor relevă, pentru anul 2019, faptul că infracţionalitatea sesizată a crescut cu 3%, în timp ce infracţionalitatea judiciară sesizată a scăzut cu 4%, cu o scădere mai semnificativă în mediul urban, de 13%. Au fost identificaţi în procent de 100% autorii infracţiunilor de mare violenţă (omor, tentativă de omor), se arată în bilanțul IPJ Bihor pe anul trecut.

În ce priveşte infracţionalitatea stradală sesizată, aceasta a scăzut, per ansamblu, cu 1,59%, înregistrându-se o scădere semnificativă în mediul rural, unde infracţiunile stradale sesizate au scăzut cu 29,78%. A crescut numărul prinderilor în flagrant delict în cazul infracţionalităţii sesizate, cu 34,5%. În ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, se constată o scădere cu 15% a faptelor de furt. Infracţiunile de tâlhărie se menţin la aproximativ acelaşi nivel, înregistrându-se o creştere uşoară de la 62 (2018) la 64 de fapte (2019). De asemenea, se observă o scădere a furturilor din locuinţe cu 20% şi a furturilor din societăţi cu 20%, iar la furturile din autoturisme se constată o scădere semnificativă, cu 29%. Se înregistrează o scădere cu 20% a infracţiunilor stradale sesizate în mediul rural. De asemenea, au scăzut cu 6% infracţiunile de furt din locuinţe comise în mediul rural, tot în mediul rural se înregistrează o scădere cu 3% a furturilor din societăţi comerciale, respectiv o creştere a infracţiunilor de furt din buzunare de la 14 (2018) la 24 de fapte (2019). Totodată, în mediul rural s-a înregistrat o scădere semnificativă a infracţiunilor de furt din autoturisme, cu 33% şi de furt de autoturisme, cu 20%.

Se înregistrează o uşoară creştere a dosarelor penale soluţionate (7,5%), precum şi o creştere semnificativă la propunerile de trimitere în judecată (23%), fapt ce denotă creşterea calităţii activităţii de poliţie judiciară. A crescut cu 12% numărul de dosare cu autor necunoscut soluţionate, precum şi numărul de soluţionări prin identificarea autorului, cu 2,5%.

În ce priveşte infracţiunile contra vieţii, în cursul anului 2019, pentru al treilea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar tentativele de omor au scăzut semnificativ, cu 40%. S-au înregistrat şapte infracţiuni de omor, în creştere cu două fapte faţă de anul 2018. Toate faptele de mare violenţă sesizate în 2019 au fost soluţionate prin identificarea autorilor.

Alte știri