Raportul de activitate a Direcției Economice pe anul 2022: provocări versus menținerea echilibrului bugetar

Direcția Economică, aflată sub coordonarea viceprimarului Antonia Nica, și-a prezentat azi raportul de activitate pe anul 2022.

La conferința de presă au participat viceprimarul Antonia Nica, directorul executiv al Direcției, Eduard Florea, împreună cu cei doi adjuncți, Simona Vlad și Sorin Iacob.

„Direcția Economică este una dintre cele mai mari și mai importante direcții ale administrației publice orădene. Pe această cale țin să le mulțumesc colegilor mei, care se străduiesc ca și din punct de vedere economic, Primăria Oradea să funcționeze optim, predictibil pentru realizarea obiectivelor propuse, care nu sunt deloc puține. Cea mai mare provocare a anului 2022 a fost aceea a ajustării prețurilor contractelor cu referire la contractele și proiectele aflate în diferitele stadii de derulare, pe care războiul din Ucraina și furtunile de pe piețele comerciale și financiare, internaționale și regionale nu aveau cum să nu le afecteze. În aceste condiții, legiferările, mai mult sau mai puțin clare, au obligat aparatul Direcției Economice la eforturi care încă nu s-au încheiat și care obligă și azi la un consistent consum de resurse și de energie, pe de o parte pentru a ne asigura că respectăm legea, iar pe de altă parte pentru a respecta cadența termenelor pentru proiectele deja demarate”, a precizat viceprimarul Antonia Nica.

Menținerea calificativelor de rating – „Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate”

„Avem un rating care se menține, la fel ca în anii anteriori, la o cotație bună. Astfel, suntem în prima categorie de rating, cea cu risc investițional scăzut (grad investițional – cea mai ridicată credibilitate). E adevărat că din anul 2020, pe fondul crizei pandemice, a existat o revizuire a perspectivelor – outlook negativ, însă în toate analizele realizate Agenția Fitch Ratings a apreciat rezultatele pe care le-am avut ca administrație locală. Realitatea este că nu putem să evoluăm așa cum ne-am dori, într-un context influențat de războiul din Ucraina și crizele de pe piețele financiare”, a explicat Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice.

În luna aprilie 2022 și apoi în octombrie 2022, Fitch Rating a reconfirmat calificativele de rating, dar a menținut perspectiva (outlook) în negativ (de la stabil), similar ratingului suveran (ratingul României). Perioada de declin economic, inerentă în contextul restricțiilor sanitare, a conflictului militar din vecinătatea graniței României, a crizei unor resurse materiale, a dificultăților de aprovizionare, a creșterii costurilor cu gazele naturale și energia electrică, a condus la o revizuire prin reconfirmare de către Fitch Ratings a cotațiilor stabilite în anii anteriori.

Menținerea calificativelor de rating în categoria principală a grilei Fitch – „Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate” reflectă viziunea Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipiului și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale, apreciind în mod special diversitatea profilului economic prin dezvoltarea parcurilor industriale.

Managementul financiar al bugetului local – echilibru între resurse și nevoile comunității

Managementul financiar al bugetului local este construit pe cei doi piloni – ai veniturilor și cheltuielilor publice. Asigurarea echilibrului bugetar între resursele de care dispune municipalitatea și nevoile comunității implică în fiecare an un control riguros atât al veniturilor, prin atingerea gradului prognozat de încasare, cât și al angajării și cheltuirii fondurilor publice.

„Anul 2022 a fost un an bun, ceea ce a însemnat un plus de 18% la investiții față de anul 2021, adică o valoare concretă a plăților de 527 milioane de lei. De asemenea, execuția bugetară aferentă anului trecut a înregistrat un excedent bugetar cumulat de 27,31 milioane de lei, e adevărat sub nivelul din anul 2021, dar cu o mulțime de investiții ce se află în diverse stadii de realizare. Ne bucurăm că am reușit să obținem un bun echilibru bugetar, procentul de 7,2% fiind gradul de îndatorare a municipiului calculat ca medie a veniturilor proprii pe ultimii trei ani. Nu stăm deloc rău nici la gradul de recuperare a debitelor, procentul de recuperare aferent anului 2022 fiind de 95% raportat la debitele anuale”, a explicat viceprimarul Antonia Nica.

Măsuri fiscale locale în anul 2022

Directorul executiv Eduard Florea a detaliat apoi principalele repere ale politicii fiscale locale în anul 2022. Acestea sunt:

  • menținerea cotelor de impozitare din 2021, fiind aplicată numai indexarea cu inflația 2,6%
  • implementarea noilor măsuri fiscale: taxa pentru transport alternativ (pentru utilizarea infrastructurii rutiere de către operatorii de transport alternativ, autorizați de A.R.R. în baza OUG 49/2019 în cuantum de 500 lei/an), taxa pentru promovare turistică extinsă pentru toți operatorii de turism
  • scutirea de majorări a persoanelor fizice pentru achitarea integrală a debitelor
  • aplicarea măsurii supraimpozitării pentru proprietarii clădirilor neîntreținute și a terenurilor neîngrijite (HCL-uri individuale/pe proprietar 177 în 2022).

Gradul de încasare a debitelor – cel mai ridicat nivel din ultimii ani

Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite și taxe locale, respectiv pentru clădiri, terenuri și autovehicule, a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ca urmare a măsurilor fiscale locale aprobate de Municipiul Oradea, prin scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a soldului restanțelor persoane fizice.

„Campaniile organizate pentru stimularea plății online a impozitelor și taxelor locale, cotele diferențiate ale bonificației fiscale, campania „Online câștigi dublu”, tombola săptămânală pentru plata anticipată a impozitelor au reconfirmat și în acest an apetitul cetățenilor, dar și al firmelor, pentru plățile online. Anul 2022 a însemnat anul cu cele mai spectaculoase rezultate privind gradul de conformare la plată a contribuabililor, luând în calcul atât conformarea voluntară la plată, dar și acțiuni speciale de scutire la plata majorărilor de întârziere”, a precizat directorul Eduard Florea.

Gradul de încasare a debitelor anuale aferente principalelor impozite și taxe locale, respectiv pentru clădiri, terenuri și autovehicule a înregistrat astfel cel mai ridicat nivel. depășind 95%.

Pentru aceleași categorii principale de impozite, gradul general de încasare – încasări raportate de debite curente + rămășite + majorări de întârziere a crescut semnificativ, la peste 85%.

Top 20 – principalele investiții ale anului trecut

Programe speciale derulate în anul 2022

Anul 2022 a însemnat și reluarea unor programe speciale, cu un impact pozitiv în viața comunității.

Acestea sunt:

  • reluarea finanțărilor nerambursabile
  • reluarea bugetării participative
  • premierea olimpicilor și a cadrelor didactice
  • susținerea învățământului dual
  • burse pentru elevi, sprijin pentru studenți și facilități pentru firme prin programul local Make IT in Oradea
  • sprijin pentru Băcioi (Md) și Ivano-Frankivsk (Ukr)
Distribuie informația
Alte știri