Răspândirea stilului de viață nesănătos are urmări grave pentru persoane și pentru societate

Foto: spiegel.de

Persoanele născute după anii 1960 se confruntă azi mai devreme și mai des cu probleme de sănătate decât  generația părinților lor.

Foto: welt.de

Un studiu realizat de o echipă de medici a Universității de Medicină din Hanovra, coordonată de dr. Siegfried Geyer scoate acest lucru în evidență și avertizează că urmările vor fi neplăcute și pentru societate, nu doar pentru indivizi. Doctorul Geyer cercetează de 10 ani pe tema compresiei morbidității. Scopul său este să afle ce se întâmplă cu omul când îi crește speranța de viață. Trăim mai mult și suntem o perioadă mai lungă bolnavi și cu diverse handicapuri, sau trăim mai mult, dar suntem o perioadă scurtă de timp bolnavi și îngrădiți fizic. În acest caz este vorba despre o compresie a morbidității.

În cadrul activității medicale, dar și al studiului coordonat, Siegfried Geyer a constatat că persoanele peste 65 de ani suferă mai rar de accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice sau cancere. În schimb la persoanele mai tinere, născute din 1960 încoace, starea de sănătate s-a înrăutățit, deși economic le merge mai bine. La aceste generații se constată o creștere a numărului de infarcte miocardice și alte boli coronariene, a celor de diabet de tip 2, și a cazurilor de supraponderabilite și obezitate. Echipa de cercetători presupune că principalul vinovat este stilul de viață nesănătos și mediul de lucru. Generația de după 1960 se hrănește mai nesănătos, iar mediul de lucru este unul preponderent sedentar, care presupune că stau mai mult pe scaun sau în picioare, dar se mișcă mai puțin. El mai spune că cu cât o persoană este mai educată și are o situație socială mai bună cu atât trăiește mai sănătos. „Persoanele educate și cu un nivel social ridicat și-au însușit abilitatea de a rezolva problemele mai repede și mai bine, veniturile salariale le permit să trăiască sănătos, iar anturajul este unul asemănător, cu efecte pozitive asupra stării de sănătate. Nivelul veniturilor decide dacă  cineva își permite să trăiască sănătos sau nu. Un stil de viață sănătos presupun anumite costuri. La asta se adaugă anturajul social și influența acestuia asupra individului. În anumite medii sociale sunt foarte mulți oameni supraponderali”, spune dr. Siegfried Geyer.

Doctorul german spune că noua situație medicală a generației născute după 1960 va avea efecte sociale și asupra sistemelor de sănătate și asigurare. În anii 60-70 s-au născut foarte mulți copii. Această generație este încă activă profesional, dar din cauza problemelor de sănătate lipsește tot mai des de la serviciu sau nu mai este la fel de eficientă. Costurile pentru sistemul de sănătate cresc și au toate șansele să crească și mai mult. Generațiile următoare însă nu mai sunt atât de numeroase, iar povara profesională și socială va crește pe umerii lor. Sistemele de asigurare de sănătate și socială trebuie să dezvolte noi produse pentru a face față acestor provocări.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri