Rate mai mari pentru românii cu credite variabile în funcție de IRCC

Ratele românilor cresc considerabil în noul an. BNR a anunțat noua valoare a IRCC pentru trimiestrul 1 din 2023. IRCC a ajuns astăzi la o valoare record – de 5,71%, o creştere de 1,65 puncte procentuale faţă de cât este în prezent, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Astfel, unii clienți vor plăti și cu câteva sute de lei mai mult, în fiecare lună, pentru credite cu dobânzi variabile. În aceste condiții, mulți analiști financiari recomandă trecerea la un credit cu dobândă fixă.

Asta înseamnă rate mai mari, care vor creşte cu cel puţin câteva sute de lei.

Potrivit analiștilor financiari de la finzoom.ro, o rată de 1300 de lei în ianuarie acest an va ajunge 2.050 de lei în ianuarie 2023. Așadar, o creștere considerabilă cu 750 de lei, cu 58% mai mult.

Aproape o jumătate de milion de români vor fi afectați de această creștere. Este vorba despre cei care au dobânzi variabile în funcție de acest indice.

Foarte multe persoane au trecut în acest an la dobânzi variabile în funcție de IRCC, încercând să scape de creșterea ROBOR.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. În fiecare zi BNR stabilește o valoare a IRCC în funcție de tranzacțiile interbancare, iar la finalul trimestrului se face o medie a indicilor IRCC zilnici.

Valoarea din 30 decembrie este indicele trimestrial care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023. Valoarea va creste cu 1, 65%.

Un român care a cumpărat un imobil prin programul Noua casă și a contractat cel mai ieftin credit de 250 de mii de lei pentru 30 de ani, va plăti o rată de 1800 de lei pe lună, o rată cu 300 de lei față de cât este în prezent.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri