Reacția senatorului Cornel Popa față de instituirea pragului de 10% pentru minorități

Parlamentarii PSD și ALDE au dat, săptămâna trecută, în comisia de muncă de la Camera Deputaților, aviz favorabil proiectului de lege privind modificarea Legii 215/2001, inițiat de UDMR în coordonare cu Guvernul de la Budapesta

Dacă devine lege, practic va coborî de la 20% la 10% ponderea necesară unei minorităţi pentru a pretinde dreptul de a vorbi în limba maternă, de a pune plăcuțe bilingve, de a obliga instituțiile publice din localitățile respective să-şi organizeze activităţile şi în limba minioritară.

In aceste condiții, senatorul PNL Cornel Popa a reacționat. Parlamentarul bihorean solicită Guvernului PSD-ALDE să ceară Executivului de la Budapesta instituirea aceloraşi drepturi pentru minoritatea românească din Ungaria pe care UDMR-ul le pretinde în Romania.

„Maghiarii din România nu sunt reprezentaţi de aceste mize politice, şi nu sunt ei cei care provoacă aceste dezbateri artificiale în spaţiul public. Însă problemele minorităţii româneşti din Ungaria sunt reale – pierderea identităţii culturale este un proces în plină desfăşurare pentru românii de dincolo de graniţă. Aşa cum susţineam şi cu altă ocazie de la tribuna Senatului, românii din Ungaria au fost uitaţi de cei care ar trebui să-i reprezinte aici, în ţară şi, mai ales, în ţara adoptivă. Nu-mi amintesc vreun moment în istoria recentă în care să fi dezbătut atât de intens vreun drept al românilor din ţara vecină. De altfel, proiectul de lege despre care vorbesc conţine privilegii inexistente în vreo altă țară europeană, indiferent de minorităţile etnice pe care le are”, spune Cornel Popa.

Distribuie informația
Alte știri