Recital al trompetistului Gyarmati Gabriel, la Filarmonica Oradea

Pentru prima dată de la înfiinţarea Filarmonicii orădene, melomanii pot asculta sunetul unui instrument pe cît de mic pe atît de interesant şi dificil: trompeta piccolo. Aceasta, sau mai bine zis solistul Gabriel Gyarmati, va cînta în concertul de joi 16 ianuarie ora 19, la sala de concerte „Enescu-Bartok” a Filarmonicii de Stat din Oradea.

În programul concertului se regăsesc Concertul pentru trompetă şi orchestră în Si bemol major de Tomaso Albinoni, Dansuri şi arii antice de Ottorino Respighi, Concertul pentru trompetă şi orchestră în Re major de Giuseppe Torelli şi Simfonia nr. 82 de Joseph Haydn. „Cred că este un concert cu muzică… veselă, ca să spun aşa. Este o muzică ce produce o atmosferă de bucurie, de vivacitate. Avînd nişte piese muzicale baroce, am încercat să găsim şi o simfonie potrivită, iar Haydn este o alegere excelentă. Din păcate, Haydn este foarte puţin cîntat, nu numai la Oradea ci şi în România”, spune dirijorul acestui concert. Horvath Jozsef, originar din Cluj-Napoca.

Solistul Gabriel Gyarmati are doar 33 de ani şi a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. La ora actuală este prim-trompetist la Filarmonica din Cluj. Tropeta piccolo este un instrument „inventat” recent, avînd dimensiuni foarte mici în comparaţie cu instrumentele clasice similare şi două acordaje, în Si bemol şi La. Un astfel de instrument costă circa 7.000 de euro. „În perioada în care au fost compuse aceste piese muzicale se cînta pe instrumente mult mai rudimentare, pe note armonice. Acum s-au inventat instrumente noi, cum este trompeta piccolo pe care o vedeţi aici, care are 4 pistoane în loc de 3, ceea ce ajută la mărirea ambitusului instrumentului”, spune şi Gabriel Gyarmati.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri