Recomandare de lectură: „Diplomat în Oropingo ” de Gabriel Gafița. Video

Apărută la Editura Junimea în acest an, cartea „Diplomat în Oropingo ” de Gabriel Gafița i-a fost semnalată Ligiei Mirişan de o doamnă a culturii române, Angela Martin, o rafinată și excelentă cunoscătoare a literaturii de sorginte spaniole și nu numai!

În cea mai mare parte, acțiunea romanului se petrece în Republica Oropingo, o țară imaginară din America de Sud, care se chema cândva Costa Ancha, vecină cu Venezuela şi Columbia.

Autorul, fost diplomat de carieră, cu un simţ deosebit al detaliilor, realizează o analiză interesantă a modului în care funcționează o ambasadă, dincolo de zidurile ei, micimea oamenilor care ajung în funcții înalte și în acest domeniu, totul derulându-se într-un ritm alert, cinematografic chiar.

„Cititorul va găsi in această carte multe ingrediente inedite: o lovitură de stat, un eroism aparent perdant, o evadare pe jumătate, o dragoste scurtă ca împlinire, dar cu consecinţe îndelungate, o prietenie nedezminţită, o birocraţie care sufocă pornirile empatice, o dictatură absurdă şi ridicolă, dar şi solidaritate umană de unde te aştepţi cel mai puţin”, spun editorii.

Distribuie informația
Alte știri