Recomandare de lectură – „Iuliu Maniu, morală și politică”

De 1 Decembrie, vă oferim în dar o carte despre un Mare OM, gânditor și vizionar politic, adevărat stâlp al românismului. Iuliu Maniu este cea mai respectată personalitate a ultimului secol din istoria noastră. Demnitatea de care a dat dovadă în cei 56 de ani de carieră politică e acum o „rara avis” în acest domeniu.

Cartea „Iuliu Maniu, morală și politică”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz, a apărut în anul 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane.

Volumul se dorește a fi o monografie a vieții și carierei politice a Sfinxului de la Bădăcin, dar și o incursiune în istoria zbuciumată a României, cei doi cercetători punctând cele mai importante momente ale primei jumătăți a secolului XX, care s-au îmbinat cu destinul tragic al marelui om politic.

Cartea a fost grupată în XXIII capitole, adaugând la anexe 11 fotografii inedite, dar și o schiță a arborelui genealogic al familiei Maniu, realizată de părintele Cristian Borz, cel care sfințeste locul și reușește să recupereze trecutul Sfinxului de la Bădăcin.

Coordonatele existenței lui Iuliu Maniu au fost: Dumnezeu, țara si familia și toate 3 i-au călăuzit întreaga viață. Cartea scoate în evidentă și frumusețea morală a acestui Mare Om, dăruit poporului său.

Nu putem incheia decât cu un citat din Iuliu Maniu.

„Lagărele și închisorile pot închide oamenii și-i ucide, dar nu pot închide  și nici ucide ideile care circulă oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea care biruie totdeauna când este sprijinită de lege, de libertate și de morală. Ce înseamnă viața mea sau aceea a 50-60.000 de oameni sacrificați în felul acesta, dacă este vorba că prin jertfele vieților noastre să nască o ROMÂNIE MARE, liberă și neatârnată. Pe mine nu mă îngrozește nici lagărul, nici moartea și am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României”.

Distribuie informația
Alte știri