Recomandare importantă de la ministrul Sănătății pentru românii care pleacă în străinătate: ”Solicitați certificatul COVID cu minimum 5 zile înainte de a pleca din țară”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 zile înainte de data plecării, pentru a evita situația în care platforma STS de eliberare a acestor documente ar avea probleme. Reamintim că în baza certificatului digital european COVID-19 se va putea călători în statele Uniunii Europene începând din 1 iulie, iar autoritățile din România s-au angajat că platforma de unde poate fi descărcat acest document va funcționa încă din prima zi.

Mihăilă a spus, la finalul ședinței de guvern, că românii care vor să plece din țară și au nevoie de acest certificat ar trebui să încerce să îl obțină de pe platformă cu cel putin cinci zile înainte, întrucât, dacă apar probleme, timpul estimat de rezolvare a acestora este estimat la 4 zile.

  • „Există un call center gestionat de MS unde activează personal din Ministerul Apărării Naționale, care e în legatură directă cu un grup de lucru cu reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății și împreună vor gestiona problemele generate de certificat.
  • Din acest motiv este bine ca dacă plănuim o călătorie în străinătate sau plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul măcar cu 5 zile înainte. În condițiile în care sunt probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim noi este de 4 zile și atunci este bine să generăm certificatul cu minim 5 zile înainte de a planifica o călătorie”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, întrebată ce se întâmplă dacă apar probleme în platforma STS de eliberare a certificatelor COVID.

În ședința de marți a Guvernului a fost adoptată OUG care reglementează aplicarea certificatului digital COVIDcare atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titlularilor.

Distribuie informația
Alte știri