Recomandări ale polițiștilor bihoreni privind circulația în condiții de lapoviță, ninsoare sau vânt puternic

Având în vedere atenționarea meteorologică Cod Galben, valabilă și în județul Bihor, în perioada 3 – 5 februarie a.c., privind precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului asociate cu ninsoare, pentru siguranța traficului rutier, polițiștii bihoreni fac următoarele recomandări:
 
Vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi autovehiculul corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.
 
Polițiștii bihoreni le recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
 
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
 
Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.
 
Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor  – vântul puternic îi poate rupe.
 
Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a autovehiculelor, astfel încât, cu cât viteza de rulare este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la traseul de rulare, în condiții de vânt puternic.
 
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
 
De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
 
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
 
În aceste condiţii, poliţiştii rutieri bihoreni recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă.
 
Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.
 
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip „mâini libere”.
 
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
 
Vă puteți informa în permanență cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al  Poliției Române .
 
D R U M  B U N !

Distribuie informația
Alte știri