Recomandările polițiștilor bihoreni pentru prevenirea incidentelor de securitate cibernetică de tip fraudă

În cadrul Campaniei naționale de prevenire a fraudelor în mediul online inițiată de Poliția Română, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Română a Băncilor (ARB), polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene desfășoară activități preventive în scopul informării cetățenilor cu privire la incidentele de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri din România, menite să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

În acest context, pe parcursul lunii aprilie a.c., polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat întâlniri cu cetățenii în municipiul Oradea, cărora le-au transmis recomandări utile pentru a preveni victimizarea acestora prin acest gen de infracțiuni.

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au explicat acestora modul de operare al infractorilor, ce au de făcut în astfel de situații și au distribuit materiale preventive cu recomandări specifice.

Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni le recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Mecanismul utilizat este unul dual, atacatorii țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din platformă. Metoda de fraudare implică contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte aplicații de comunicare. Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim, transmis de atacatori.În acest fel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care se efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Distribuie informația
Alte știri