Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri, 26 noiembrie, pentru a nu fi afectată plata pensiilor și salariilor din decembrie

E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, asistență socială, dar și pentru dobânzile în creștere la împrumuturile luate deja.

Din acest motiv, Finanțele Publice obțin cele mai mari fonduri la rectificare: 3,4 miliarde, din care peste 700 de milioane la Fondul de rezervă al Guvernului, de unde plățile se pot face mai simplu și rapid. Suma include și cheltuieli mai mari cu peste un miliard la dobânzi.

2,4 miliarde în plus primește Ministerul Sănătății, inclusiv pentru salariile personalului din sistem. O sumă aproape la fel de mare merge la Ministerul Muncii, ca să se achite ajutoarele pentru plata facturilor la energie, pentru alocații și pensii.

Sume mai mari vor fi virate și la Ministerul Public, la Justiție, Interne și ANSVSA.

Mai multe sunt ministerele care pierd bani la rectificare. În primul rând Agricultura, 2,3 miliarde, dar și Transporturile, Energia, Economia, Dezvoltarea și Cultura.

Potrivit rectificării, la finalul anului deficitul bugetar va fi de 7,13%, deși după primele 10 luni depășea cu puțin 4 procente.

Rectificarea este o urgență pentru a nu fi afectată plata pensiilor și salariilor din decembrie.

În următorul buget, veți vedea următoarea abordare, alocăm 7% din PIB pentru investiții care se pot face în acel an. Pur și simplu, ținem banii într-un cont când putem să îi folosim pentru probleme prioritare (…) Această meteahnă cu amânarea plății către agenții economici și către oameni cred că s-a păstrat și aș vrea să închid rectificarea (…) Au bani în ministere pentru a plăti tot ce e pe decembrie, nu vreau să ne trezim la sfârșit de an că ni se întorc bani la buget. Este incorect pentru că sunt taxele dumneavoastră, a declarat Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor.

Premierul învestit Nicolae Ciucă a declarat că elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează să fie dezbătute vineri, într-o şedinţă de guvern.

Distribuie informația
Alte știri