Rectorul Academiei de Studii Economice, prof. univ. dr. Niculae Istudor a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Aula Magna a Universității din Oradea a fost arhiplină, joi, 27 aprilie 2023, cu prilejul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, profesorului universitar doctor Niculae Istudor, rectorul al Academiei de Studii Economice din București, președinte al Asociației Facultăților de Economie din România.

„Domnul prof. univ. dr. Nicolae Istudor reprezintă, pentru economiștii și profesorii economiști români un model de carieră profesională și științifică, care și-a îndeplinit cu viziune, responsabilitate și generozitate misiunea de a forma economiști, doctori în Științe economice, profesori și oameni de școală, în spiritul valorilor și principiilor academice pe care le promovează în toate domeniile personalității domniei sale, de a sprijini instituțional și personal cercetători, universitari, facultăți și universități, pentru a se dezvolta și consolida, de a contribui la creșterea prestigiului profesiei de economist, a cercetării științifice economice și școlii superioare economice românești”, a spus, în „Laudatio”, prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu.

Decanul Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea a prezentat și copleșitorul „Curriculum” al prof. univ. dr. Niculae Istudor: 4 cursuri publicate, din care unul ca unic autor, 14 cărți și lucrări similare, din care 2 ca autor unic, zeci de articole apărute în reviste recunoscute CNSIS, 50 de comunicări științifice, prezentate în cadrul unor manifestări internaționale, participarea la 38 de proiecte de cercetare, la șase în calitate de director. Prof. univ. dr. Niculae Istudor a deținut numeroase funcții și demnități publice, printre care și cele de secretar de stat și director în cadrul Ministerului Agriculturii. Decanul ASE este membru în colectivul redacțional al mai multor publicații cu specific economic, a fost vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor, secretar general al CNATDCU. În anul 2004, Președinția României i-a acordat prof. univ. dr. Niculae Istudor Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler, pentru activitatea desfășurată în vederea dezvoltării rurale și a eficientizării ramurilor agricole și silvice. Nu în ultimul rând, cel care a primit acum titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea are deja nu mai puțin de șase astfel de distincții, acordate de instituții academice din România și Republica Moldova.

„Dincolo de acestea, domnul profesor Istudor a rămas, de-a lungul anilor, și dincolo de funcții și demnități un profesionist desăvârșit, dar mai ales un om de mare omenie, sincer, deschis, un prieten și mentor desăvârșit”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu, decanul Facultății de Științe Economice.

Așa cum se obișnuiește cu prilejul acordării celei mai înalte distincții academice, prof. univ. dr. Nicolae Istudor a prezentat o „Lectio Magistralis”, cu titlul „Particularități ale sistemului de învățământ superior românesc și ale pieței muncii – repere istorice și date statistice”. În cadrul acestui curs, rectorul ASE București a afirmat că este onorat să devină membru al comunității universitare din Oradea.

„Prezentul ne demonstrează, fără echivoc, că bunăstarea unui popor nu ține de geografie, de demografie și nici măcar de resursele naturale pe care le deține o țară, ci de modul de a vedea, de a gândi și de a face lucrurile într-un mod colaborativ permanent cu membrii societății”, a spus prof. univ. dr. Nicolae Istudor. Referindu-se la evoluția sistemului de învățământ din România, rectorul celei mai înalte școli economice din țara noastră a remarcat că e greu să fie asigurată „dezvoltarea durabilă a acestui domeniu, în condițiile în care au loc foarte multe schimbări ale bazei legale, respectiv ale conducătorilor”

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor a mai arătat că, în ultimii zece ani, a crescut discrepanța dintre numărul antreprenorilor și cel al salariaților, precum și numărul angajaților de a stat. Universitarul bucureștean spune că unele instituții, înființate într-un moment istoric dat, pentru că răspundeau nevoilor de atunci ale societății, ar trebui azi desființate, generându-se astfel mari economii la Buget. Vorbind despre „atributele/calitățile” pe care angajatorii și de doresc la angajații lor, rectorul de la ASE a făcut o comparație cu inteligența artificială (AI). Prof. univ. dr. Nicolae Istudor e părere că angajatorii și-ar dori oameni al căror profil profesional este cât mai aproape de AI.

„Metaforic vorbind, acestea se cam suprapun, și anume: identitate nu are; inițiative nu are; conștiință nu are, suferință nu există; frică nu are, oboseală nu simte; nu știe de moarte; boli nu are (viruși are); rușine nu are; scop nu are; emoție nu are; pretenții nu are; etc însă disponibilitatea este garantată”. Și totuși, universitarul bucureștean consideră că „opțiunea cea mai bună ar fi să se opteze pentru oameni educați, care să fie onești și să se adapteze cât mai rapid la noile cerințe ale locului de muncă”.

La rândul său, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău,  a spus despre prof. univ. dr. Nicolae Istudor că îi este „coleg și prieten drag”.

„În astfel de momente ne mândrim. Prețuim astfel de momente pentru că acum ies în evidență valorile pe care trebuie să le respectăm. Vă mulțumesc domnule prof. univ. dr. Nicolae Istudor pentru excelenta colaborare dintre instituțiile noastre de învățământ superior din domeniul economic”.

Rectorul universității orădene a mai afirmat despre omologul său bucureștean că „are vocație de dascăl și pe zona învățământului economic dar este și dedicat managementului educațional. Este un lider pe zona aceasta de management universitar, contribuie la progresul învățământului universitar românesc, este omul care leagă, nu care dezbină, și este omul care susține foarte bine învățământul superior economic românesc”.

La finalul evenimentului prof. univ. dr. Nicolae Istudor s-a fotografiat împreună cu colegii de la Academia de Studii Economice din București și cu cei de la Universitatea din Oradea.

Distribuie informația
Alte știri