Refugiați în munți, o soluție în caz de pandemie

În toată această perioadă de stare de urgență, de mai bine de două luni, o familie din Oradea s-a refugiat la munte. Rămași fără loc de muncă, membrii familiei Lupuț nu au stat pe gânduri și au pornit spre Coada-Lacului (Remeți).

Legătura lor cu acest colț de rai a început în urma cu doi ani, când au început câteva investiții pentru a-și deschide o mica afacere de familie, astfel au construit o cabană din lemn cu scopul închirierii acesteia turiștilor. Investiția s-a dovedit benefică și în plină pandemie pentru uzul personal.

Processed with VSCO with preset

,,De două luni de când suntem aici am avut timp să ne relaxăm, am beneficiat de liniște și de aerul curat de munte. În ceea ce privește munca, chiar dacă la oraș nu mai avem de lucru o perioadă, ne rămâne timp să ne ocupăm de amenajarea exterioară a cabanei. Vrem ca toți clienții noștri să beneficieze de toate facilitățile, după ce vom putea redeschide”, ne-a declarat Iulian Lupuț.

Din cauza pandemiei de coronavirus, momentan închirierea cabanei a trebuit să sufere o amânare până la reglementarea situației. De asemenea, au fost amânate și alte câteva proiecte.

,,Aveam în plan construirea unei filigorii și amenajarea spațiului de jur împrejurul cabanei întrucât clienții noștri să fie mulțumiți de ceea ce le oferim, însă proiectele au trebuit amânate. În această perioadă trebuia să avem deja primii oaspeți la cabana, dar, având în vedere situația în care ne aflam, a trebuit reprogramăm totul. Așteptăam momentul în care vom putea redeschide”, ne-a mai precizt proprietarul cabanei.

În ceea ce privește cheltuielile din această perioadă, Iulian Lupuț ne-a mărturisit  că acestea au fost mai mici decât dacă ar fi locuit în oraș pe timp de pandemie, dar în același timp nici veniturile nu au fost foarte mari.

,,Cheltuielile nu sunt la fel de mari ca și în oraș. Evident, și aici am suportat anumite costuri: plata curentului electric, hrana, combustibil, deoarece în unele zile a fost nevoie ca unul dintre membri familiei să meargă în oraș pentru aprovizionare. Pandemia ne-a afectat financiar. Faptul ca nu am putut să primim turiști în această perioadă și nici loc de munca nu mai avem, a constituit un oarecare dezechilibru financiar pentru noi”, ne-a povestit Iulian Lupuț.


Avantajele au fost însă multiple.

,,Față de cei care locuiesc la oraș în aceasta perioadă, noi am putut să ieșim afară, să ne plimbăm prin împrejurimi și să respirăm aer curat, evitând să intrăm în contact cu anumite persoane”, a mai menționat proprietarul cabanei.

Referitor la zilele care urmează, Iulian Lupuț crede că oamenii ar trebui să fie în continuare responsabili, să respecte regulile și să fie precauți.

,,După ieșirea din starea de urgență cred că oamenii s-au bucurat prea repede și au uitat că pericolul nu a trecut de tot. Nu știm niciodată când acest virus se poate declanșa din nou așa că ar trebui în continuare să avem grijă până se va clarifica situația”, a încheiat interlocutorul nostru.

Andreea Bot, Jurnalism, An I

Alte știri