Respect pentru personalul misiunilor medicale române desfășurate în Italia și Moldova

Foto: newsweek.ro

Membrii misiunii medicale româneşti aflată în Republica Moldova, precum şi cei care au fost în Italia, au primit paşapoarte diplomatice.

Ca urmare a deciziei anunțate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o echipă formată din 11 medici și 4 asistenți medicali români a fost trimisă în regiunea Lombardia din Italia, în perioada 7 – 24 aprilie 2020, pentru a contribui, alături de personalul medical italian, la tratarea pacienților infectați cu SARS-COV-2. Din Oradea au plecat 3 medici și o asistentă sunt de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Misiunea personalului medical, selectat pe bază de voluntariat, s-a desfășurat sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, pentru o perioadă de 14 zile. Demersul României a fost apreciat de autoritățile italiene la cel mai înalt nivel și a fost salutat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca exemplu de solidaritate europeană.

De asemenea, Președintele României a anunțat la 27 aprilie 2020 că o nouă echipă de medici și asistenți medicali români, constituită tot pe bază voluntară, este pregătită să se deplaseze în perioada următoare în Republica Moldova, urmând să lucreze în unitățile medicale implicate în combaterea pandemiei, în beneficiul direct al cetățenilor acestui stat. Din Oradea au plecat cu mașini ISU șapte cadre medicale din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean: dr. Alin Suciu, recent întors din Italia: dr. Heredea Sebastian, dr. Abel Bolohan, dr. Dascălul Claudia, dr. Gheban Irina, dr. Marc Florea, dr. Alin Suciu și as. Barkan Ciprian. Toti au primit paşapoarte diplomatice.

 ,,Ministerul Afacerilor Externe a dorit să aducă, prin acest gest simbolic de acordare a unor paşapoarte diplomatice, un mesaj de recunoştinţă şi mulţumire personalului medical român care luptă în linia întâi şi se expune, cu curaj, unor riscuri însemnate pentru a veni în ajutorul cetăţenilor din alte state, contribuind astfel, ca veritabili ambasadori ai statului român, la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor României cu aceste state şi la ridicarea profilului internaţional al ţării noastre. România a dovedit, o dată în plus, mulţumită acestor profesionişti, că este un stat partener implicat şi de încredere, care intervine, în spirit de solidaritate, atunci când situaţia o impune. Contextul dificil creat de pandemia actuală a dovedit, tuturor, inclusiv la nivel internaţional, faptul că prietenii adevăraţi la nevoie se cunosc – România a fost destinatarul unor gesturi de generozitate şi solidaritate din partea altor state şi, la rândul său, a luat măsuri pentru a veni în ajutorul celor afectaţi, demonstrând că are capacitatea, la nivelul instituţiilor, precum şi la nivel personal, de mobilizare susţinută şi reacţie rapidă”.

Alte știri