Revolta detinutilor s-a extins si la Oradea. Se protesteaza in 8 peniteciare din tara

UPDATE 1: Directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în instituție nu sunt deținuți în refuz de hrană.

‘Au refuzat masa de dimineață cinci deținuți. Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost în refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănânce masa de dimineață,’ a precizat Ilea.

Acesta a explicat că, pentru a fi declarați în refuz de hrană, ar fi necesare trei mese refuzate consecutive. După aceasta, deținuții vorbesc cu directorul și cu medicul penitenciarului, iar dacă aceștia nu reușesc să-i convingă, este sesizat judecătorul de supraveghere, care îi audiază și abia apoi se poate spune că se află în refuz de hrană.

UPDATE 2: Raluca Pruna, ministrul Justitiei : „Ca ministru, nu voi adopta nicio măsură sub presiune.”

Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta miercuri, intr-un comunicat, ca in ultimele doua zile, detinuti din 8 penitenciare – Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui si Braila – dintre cele 45 din tara au protestat impotriva conditiile din detentie.

In Penitenciarul Oradea, cinci detinuti au refuzat hrana dar nu exista niciun fel de manifestari violente.

„Avand in vedere implicatiile medicale, accentuate si de perioada caniculara, Administratia Nationala a Penitenciarelor isi exprima public ingrijorarea fata de protestele exprimate sub forma refuzului de hrana. Subliniem ca, la nivelul tuturor unitatilor, angajatii au purtat discutii individuale si colective cu persoanele implicate in aceasta forma de protest si au incercat identificarea unor solutii care sa raspunda problemelor semnalate”, arata ANP.

Administratia Nationala a Penitenciarelor spune ca respecta dreptul la libertatea de exprimare a detinutilor, atata vreme cat nu sunt puse in pericol viata, sanatatea ori integritatea acestora. In acest sens, personalul monitorizeaza indeaproape situatia, fiind in dialog permanent cu detinutii nemultumiti.

„In situatia in care detinutii vor incalca prevederile legale privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si pe cele ale regulamentului de ordine interioara, administratia locului de detinere va actiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este mentinuta, in permanenta, legatura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, mai precizeaza ANP.

foto: specialarad.ro

Distribuie informația
Alte știri