Revolutie in administratie: testele de angajare a functionarilor publici vor fi generate aleatoriu, de calculator

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Liviu Malureanu, a propus ca toate concursurile pentru ocuparea posturilor de functionari publici sa se desfasoare dupa modelul EPSO, agreat la nivel european, care testeaza o serie de competente generale necesare pentru ocuparea unui loc de munca. Testele ar urma sa fie generate in mod aleatoriu, de o aplicatie informatica

„Gata cu concursurile aranjate la stat! Una din reformele importante din PNRR va fi profesionalizarea administratiei publice. In acest sens, Liviu Malureanu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, a propus ca toate concursurile de functionari publici sa se desfasoare dupa modelul EPSO. Nu se va mai testa capacitatea candidatilor de memorare si reproducere a zeci de acte normative, ci se vor testa abilitatile generale (rationament, limbi straine, IT) si se va realiza evaluarea competentelor specifice pentru fiecare post”, a transmis, sambata dupa amaiza, USR-PLUS pe Facebook.

In postare se precizeaza ca daca propunerea va fi implementata, testele vor fi generate in mod aleatoriu, de o aplicatie informatica.

„Astfel, vor inceta practicile prin care unii candidati aflau subiectele inainte de concurs. Vrem sa ne asiguram ca doar cei mai buni candidati vor lucra in institutii publice, iar procesul de recrutare este unul transparent”, mai scriu reprezentantii formatiunii politice.

Conform lui Malureanu, implementarea metodei se va face etapizat, pe categorii de functionari publici, iar in anul 2022 vor fi recrutati prin concurs national primii functionari publici debutanti.

Distribuie informația
Alte știri