Rezervația Pârâul Pețea: In memoriam Anna Marossy

Născută pe 12 martie 1931, la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Licenţiată a Universităţii Babeş-Bolyai în 1954, şi-a început cariera ca profesor de biologie la Ştei, unde s-a remarcat pentru faptul că, indiferent de starea vremii, îşi scotea elevii din clase, învăţându-i să iubească şi să respecte natura, chiar în natură. Din 1966 până în 1988, a fost muzeograf la secţia de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a făcut cercetările care aveau s-o consacre, studiind atent nufărul termal, floarea preferată, dar şi nenumărate alte specii de plante din nord-vestul ţării. Dar ceea ce a făcut-o cel mai mult cunoscută, mai ales pentru publicul larg, a fost rolul ei de apărătoare a naturii, fie că era vorba de zonele protejate prin lege, fie că era periclitat mediul de viaţă chiar în Oradea, oraşul care i-a devenit a doua casă, potrivit crisana.ro.

Pe 18 octombrie 2015, Anna Marossy a plecat în cea mai lungă călătorie, la vârsta de 84 de ani. La cererea ei, a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăştiată în Padiş, aşa cum a vrut.

oradea-online.ro

La patru ani de la trecerea la cele vesnice a Annei Marossy, Asociația Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” organizează joi, 17 octombrie, începând cu ora 16.00, la Rezervația Pârâul Pețea din Băile 1 Mai, un eveniment de comemorare la monumentul închinat în cinstea marelui biolog. Toți cei care doresc să-i aducă un omagiu distinsei doamne Anna Marossy sunt așteptați la eveniment.

Distribuie informația
Alte știri