Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei proiectul pentru comemorarea Holocaustului prin artă. Comunicat

Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei
este parte integrantă din platforma transnațională Viitorul Memoriei, care s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului, ținute zeci de ani sub tăcere în România și Republica Moldova și în majoritatea țărilor Europei de Est. Activitățile noastre artistice prezintă lecții de istorie care înlesnesc cunoașterea trecutului, o mai bună înțelegere a prezentului și o responsabilizare față de viitor. Punând accentul pe rezistență, de această dată ne propunem să folosim exemplele de rezistență în fața legilor rasiale și a persecuțiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca posibile modele din care putem să ne inspirăm pentru rezistența față de antisemitismul, xenofobia și rasismul care iau amploare în societatea contemporană. Prin activitățile din proiect reactivăm memoria locurilor, biografiilor și capitolelor uitate și le reinserăm în narațiunea oficială”, declară Olga Ștefan, inițiatoarea platformei.

Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea, iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței de atunci și din prezent.

Catalogul Viitorul Memoriei: Rezistența reunește contribuții artistice și texte semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora și reprezintă o sursă de bază pentru seria de evenimente educaționale și de intervenție culturală organizate în cadrul proiectului.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.
Introducere de Olga Ștefan, editor
Design de Alice Stoicescu

La Oradea, pe 28 mai vom organiza turul ghidat Artiști și scriitori evrei orădeni, repere de memorie din arhivele platformei Viitorul Memoriei și ale Asociației Tikvah. Turul va avea loc între orele 12 și 14, este gratuit și se adresează tuturor celor interesați. Punctul de pornire se află la statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu. Ghizi: Olga Ștefan și Livia Cherecheș.

Distribuie informația
Alte știri