Risc mare de avalanșă în munții Făgăraș și Parâng

Foto: stirileprotv.ro

Meteorologii sibieni au emis o avertizare de risc mare de producere de avalanşe la altitudini de peste 1.800 de metri în munţii Făgăraş şi Parâng, în ale căror zone adăpostite şi pe voi sunt troiene şi de doi metri de zăpadă.

„La peste 1.800 m, în partea superioară a stratului se găseşte zăpadă recentă de grosimi considerabile, ce depăşeşte local 30-35 cm. Acest strat este depus peste zăpada mai veche, compactată şi îngheţată. În zonele adăpostite şi pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă şi troiene ce depăşesc pe alocuri 1-2 metri. Vântul intens a favorizat transportul zăpezii şi formarea de multiple plăci de vânt, de grosimi variabile, cu coeziune redusă faţă de straturile inferioare şi uşor friabile. Temperaturile ridicate vor favoriza topirea zăpezii recent depuse, umezirea şi îngreunarea ei, favorizând declanşarea avalanşelor spontane de topire pe pantele suficient de înclinate, riscul declanşării fiind amplificat la suprasarcini”, precizează meteorologii sibieni.

În aceste condiţii riscul declanşării avalanşelor va fi mare, de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, la peste 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Parâng. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo montană este de 84 centimetri la Bâlea-Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş. 

Distribuie informația
Alte știri