Roamingul rămâne gratuit în UE până în anul 2032

Roamingul va rămâne gratuit în țările Uniunii Europene până în 2032, în urma unui acord politic la care au ajuns Parlamentul European și statele membre.

Sistemul care prevede că cetățenilor europeni nu li se pot aplica taxe suplimentare pentru apelurile efectuate sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE a fost prelungit cu 10 ani, anunță Comisia Europeană.

Cetățenii UE vor putea să sune, să transmită mesaje text și să folosească datele mobile atunci când călătoresc în interiorul Uniunii fără costuri suplimentare și la același nivel de calitate ca în țara lor de origine. Vor avea un acces mai bun la comunicațiile de urgență, indiferent de locul în care se află în Europa, și vor avea dreptul să primească informații clare referitoare la situația în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming. Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie 2022.

Călătorii pot avea surpriza unor facturi deosebit de ridicate atunci când telefonul lor se conectează la alte rețele decât cele terestre, de exemplu în timpul unei călătorii cu avionul sau pe mare. Noul regulament garantează o mai bună informare a consumatorilor și o întrerupere automată a acestor servicii atunci când factura ajunge la un cost de 50 EUR sau la o altă sumă maximă definită în prealabil. Operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming în timpul călătoriei cu avionul sau pe mare.

Distribuie informația
Alte știri