Români cu care ne mândrim: Cpt. dr. Ciobotaru Georgian, neurochirurgul care a realizat cu echipa sa prima operație pe creier prin pleoapă

Foto: facebook/ Ciubotaru Georgian

La Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” din capitală a avut loc prima operație pe creier prin pleoapă. Intervenția a avut loc în cazul unui pacient de 49 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie.

Planul abordării terapeutice a fost discutat în echipă multidisciplinară, formată din neuroepileptologi (conf. univ. dr. Ioana Mîndruţă, dr. Irina Oane), neurochirurg (cpt. dr. Georgian Ciobotaru), anestezist (prof. univ. col. dr. Dan Corneci) şi oftalmolog (col. dr. Horaţiu Manole), care au stabilit că cea mai bună opţiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi. Intervenția a durat 6 ore și a avut nevoie de pregătiri serioase.

„Chirurgia epilepsiei este un domeniu prea puțin cunoscut la nivel național din păcate și sunt mult prea puțini pacienții care beneficiază de un astfel de tratament. De aproximativ doi ani, am reușit să implementez acest gen de intervenții în cadrul Spitalului Militar București (SUUMC), pentru prima oară în istoria spitalului. Am avut parte de un sprijin neașteptat din partea tuturor superiorilor mei și din partea tuturor secțiilor și departamentelor care ar fi putut avea vreun cuvânt de spus în acest domeniu: de la șef de secție la comandant, de la Farmacie la Achiziții, toți au pus umărul să mă ajute.

La sfârșitul anului trecut, am dus povestea la extrem. Într-o țară unde creierul se abordează în mod rușinos prin incizii imense, am reușit să demonstrez că pentru una dintre zonele profunde ale creierului, unde puțini se aventurează (amigdala și hipocampul de partea stângă), operația se poate face prin cea mai sensibilă zonă de pe față cu putință: prin pleoapă.

Inițial, am descoperit un curs care promitea să mă învețe să înlătur niște oase din zona centrală a craniului (clinoida anterioară și apexul pietros) prin pleoapă. Nu îmi închipuiam că așa ceva este posibil…Atunci, mi s-au dat aripi. Mi s-a arătat că se poate, iar ei m-au învățat cum să ajung acolo. Cum se făcea operația efectiv, nu știau, că nu au făcut niciodată asta. Dar e ca atunci când vrei să urci pe Everest: echipamentul îl ai, antrenamentul îl ai, tot ce trebuie e să te mai ducă cineva până la baza muntelui, că apoi vezi tu ce ai de făcut…

Pacientul, în vârstă de 49 de ani, a ajuns de la 3-4 crize pe săptămână la niciuna în 3 luni. Vă rămâne până la 2 ani sub urmărirea echipei de neuroepileptologie ca să demonstrăm că e cu adevărat vindecat, dar până atunci totul pare extrem de promițător…

Mă bucur enorm să lucrez într-un spital unde pot să fac lucruri pe care nimeni altcineva în țara asta (stat sau privat) nu le-au mai făcut și probabil mai sunt doar o mână de oameni în întreaga lume care să practice un asemenea nivel al neurochirurgiei și în special al chirurgiei epilepsiei.

Mulțumesc pacientului pentru încrederea oarbă de a se lăsa operat printr-un abord pe care nu îl mai efectuasem până atunci pe un om viu și mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și care m-au sprijinit.

Munca aceasta este doar vârful unui munte format din sute de oameni, de multe ori nevăzuți, dar care își fac treaba atât de bine încât am curaj să bat alături de ei direcții necălcate.

Dacă vreți să mă sprijiniți pe viitor, dați vă rog un share și să povestiți și altora. De mâine, astfel de cazuri vor deveni rutină, dar pentru unii oameni înseamnă o șansă la un loc de muncă, o viață normală și o familie”, a scris pe pagina sa de facebook cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medicul neurochirurg de 34 ani care merită respectul și pretuirea noastră, a tuturor.

Distribuie informația
Alte știri