România își întărește nivelul de securitate. Trece la ceea ce NATO numeşte prezenţa militară avansată

România își întărește pe zi ce trece poziția în NATO și implicit nivelul de securitate. Miniștrii apărării din Alianță au convenit ca un grup de luptă permanent să fie găzduit de țara noastră, sub comanda Franței.

În plus, la discuțiile de la Bruxelles la care a participat și minstrul român al apărării, țara noastră a aderat la un program NATO de administrare în comun a munițiilor pentru manevre aeriene, adică bombe și rachete. Prin semnătura ministrului apărării, Vasile Dincu, ţara noastră devine al 15-lea membru care are acces, mai repede şi mai ieftin, la muniţie de precizie, destinată avioanelor de luptă.

În afară de semnarea memorandumului pentru muniţii de precizie, NATO a acceptat la nivel politic să fie creat în România al cincilea grup de luptă în flancul estic al Alianţei. România va găzdui un batalion multinaţional de 1.000 de soldaţi şi armele aferente, condus de Franţa. Ţara noastră trece astfel de la ceea ce NATO numeşte prezenţa militară adaptată, la prezenţa militară avansată.

Distribuie informația
Alte știri