România trece la ora de iarnă 2023. Vezi când dăm ceasurile înapoi

România trece oficial la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie.

În weekendul 28-29 octombrie 2023, România trece la ora de iarnă. Acest lucru înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, însemnând că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare are ca rezultat o noapte mai lungă cu o oră. De asemenea, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore, va fi duminica, 29 octombrie.

Sistemul orei de vară și de iarnă este aplicat în fiecare an, în martie și octombrie, cu scopul principal de a conserva energia. În martie, trecem la ora de vară, când ceasurile sunt date înainte cu o oră, iar în octombrie, trecem la ora de iarnă, când ceasurile sunt întoarse cu o oră înapoi. Această schimbare nu are loc simultan în toate țările din cauza diferențelor de fus orar.

România a implementat sistemul orei de iarnă încă din 1931. Înainte de 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Din acel an, trecerea s-a mutat în octombrie, pentru a permite oamenilor să beneficieze de mai multă lumină naturală.

Pe continentul european, toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei, aplică schimbarea orei, atât în timpul orei de vară, cât și în timpul orei de iarnă. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână la ora de vară

Distribuie informația
Alte știri