Românii vor avea acces online la informaţiile despre contractele lor de muncă. Vezi de când

Foto: bursa.ro

Din 2023, românii îşi vor putea verifica vechimea în câmpul muncii cu doar câteva click-uri pe internet şi vor afla dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. În prezent, avem o lege care le permite angajaţilor accesul online la datele proprii, dar nu se poate aplica, pentru că platforma nu există. Experţii preconizează că implementarea acestei legi va duce la diminuarea muncii la negru şi a evaziunii fiscale.

Platforma va fi dezvoltată cu fonduri din PNRR şi le va oferi românilor şi informaţii despre studiile absolvite. În plus, documentul virtual va putea fi printat şi folosit în relaţiile cu instituţiile statului, pentru că are valoare juridică.

Specialiştii în resurse umane spun că digitalizarea Registrului de evidență a salariaților din România va ajuta la descoperirea mai repede a companiilor care fac evaziune fiscală prin neplata contribuţiilor angajaţilor sau care practică muncă la negru.

Românii îşi pot verifica şi în prezent ce vechime în muncă au acumulat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru asta trebuie să completeze un formular online, dar care trebuie depus la sediul instituţiei, împreună cu actul de identitate – în original și copie. Abia după aceea îşi pot crea un cont.

Alte știri