Rugăciunea pentru unitatea creștinilor se va face și în acest an în bisericile din Oradea

Evenimentul, care se pregăteşte să înceapă în întreaga lume în luna ianuarie, va cuprine în Oradea opt seri de rugăciune în locaşurile de închinăciune ale celor opt culte participante, la care se adaugă încă o ocazie specială, aceasta fiind Seara de Rugăciune a Tinerilor, găzduită de această dată de către Biserica Reformată.

Proiectul Colectei Comune va fi în acest an în grija Bisericii Catolice, care în cadrul deschiderii evenimentului din ziua de duminică 15 ianuarie 2023, începând cu ora 17.00, va comunica destinaţia sumei care se va aduna.

Începând din acest an, s-a convenit ca în toate zilele evenimentului să fie rostită Rugăciunea Tatăl Nostru inclusiv în limba ebraică, pe lângă limba română și limba maghiară.

Repartizarea cultelor în funcţie de calendarul de desfăşurare, programul şi adresele locaşurilor de cult care vor găzdui evenimentul se pot găsi pe afiş.

Temele abordate în fiecare an la Rugăciunea pentru Unitate sunt susţinute prin textele oferite de către un grup de responsabili creştini din diferite ţări, prin rotaţie, astfel în anul 2001 România a avut această misiune, propunând tema ,,Eu sunt calea, adevărul si viaţa”, Ioan 14,6.

            Pe de altă parte, în anul 1908 s-a celebrat pentru prima dată ,,Octava pentru unitatea Bisericii, la iniţiativa reverendului anglican Paul Wattson (cunoscut şi ca Părintele Lewis Thomas Wattson ori ca ,,avocat al ecumenismului).

             În anul 1926 apare  Mişcarea ,,Credinţă şi Constituţie„,  începând  publicareade ,,Sugestii pentru Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor  

            În anul 1935 apare denumirea de ,,Săptămâna Universală de Rugăciune pentru Unitatea Creştinişlor”, abatele Paul Couturier fiind susţinătorul acesteia în Franţa.        

            În anul 1964, la Ierusalim, Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul  Athenagora I au recitat împreună rugăciunea lui Cristos ,,ca toţi să fie una”, din In 17,21, iar Conciliul Vatican II emite un decret despre ecumenism, subliniind că rugăciunea este sufletul mişcării ecumenice, încurajându-se practica Săptămânii de Rugăciune Comună.       

            În anul 1966 ,,Comisia  pentru Credinţă şi Constituţiea  Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor hotărăsc  să pregătească împreună textele pentru Rugăciunea Comună din fiecare an, iar în anul 1968 pentru prima dată Rugăciunea pentru Unitate este celebrată pe baza textelor elaborate de această colaborare.

             1968 reprezintă în acelaşi timp şi anul în care debutează reuniunile oficiale ale Rugăciunii pentru Uniatate, diverse ţări începând de atunci să propună şi să elaboreze, pe rând, tema evenimentului.

            În 2008 a avut loc cea de-a 100 celebrare a Rugăciunii  pentru Unitatea  Creştinilor

Distribuie informația

Sogema face angajări. Se caută muncitori calificați și necalificați pentru croit, călcat, cusut cu mașina și cusut manual. Informații suplimentare la numerele de telefon: 0359412081 și 0773964846

Alte știri