Rusalii. Tradiții și semnificații pentru Pogorârea Duhului Sfânt

În acest an, ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Rusalii pe 12 iunie (duminică) și 13 iunie (luni). Sărbătoarea aduce încheierea ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până spre sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând drept Pogorârea Duhului Sfânt.

Așadar, la 50 de zile de la Paști, toți ucenicii lui Iisus Hristos erau adunați în același loc, iar înainte de Pogorârea Sfântului Dus un vuiet a venit din cer și s-a simțit ca o “suflare de vânt ce vine repede”. Fiecare dintre Apostoli a văzut capetele celorlalți ca pe niște limbi de foc: “Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Distribuie informația
Alte știri