Rusia a dat în clocot, după anunţul de mobilizare parțială, făcut miercuri la Moscova

Foto: euractiv.com

Declaraţia lui Vladimir Putin de miercuri dimineaţa, prin care ordonă mobilizarea parţială, a declanşat proteste în Rusia. Este pentru prima oară după al doilea război mondial când un lider rus anunță mobilizare, fie chiar și parțială. Occidentul vrea să distrugă Rusia dar ne vom apăra cu toate mijloacele necesare, a spus liderul de la Kremlin.

După discursul lui Vladimir Putin, difuzat pe toate posturile de televiziune, Kremlinul a și publicat decretul de mobilizare parțială. Sunt exceptați de la mobilizare studenții și militarii în termen, adică cei care deja își desfășoară stagiul militar obligatoriu în armata rusă. Ministerul Apărării va stabili pentru fiecare regiune în parte numărul de mobilizați, iar guvernatorii vor fi principalii responsabili pentru îndeplinirea planului de mobilizare. Într-o primă etapă, ministrul Apărării Serghei Șoigu vorbește despre mobilizarea a cca 300 de mii de persoane. Cei vizați nu vor pleca pe front imediat ce primesc ordinul de încorporare, ci după o perioadă de instrucție și antrenament.

În zeci de orașe din Rusia, mii de oameni au ieșit în stradă și au îndrăznit să înfrunte regimul. Au scandat „nu războiului” și nu s-au lăsat intimidați de forțele de ordine. Mișcările de revoltă au continuat până aseară târziu. Peste 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției. Manifestaţiile sunt primele de o asemenea amploare din ultimele 6 luni.

Distribuie informația
Alte știri