S-a aprobat creditul de la BEI, menit a veni în sprijinul strategiei de dezvoltare a municipiului Oradea

Foto: Maria Ursente

Consiliul Local a aprobat azi contractarea unei finanțări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 40.400.000 euro, fonduri dedicate unui important portofoliu de proiecte.

„Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiții putem beneficia de o finanțare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanțare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanța unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare orașului. Avantajul pe care îl avem este că putem demara procedurile de licitație publică înainte de a avea asigurată finanțarea”, a precizat primarul Florin Birta.

Proiectele care vor fi finanțate prin acest credit sunt proiecte de infrastructură, precum: Iluminat public inteligent în orașul Oradea, Alinierea vehiculelor de transport public Oradea la cerințele de dezvoltare durabilă (achiziționare autobuze), Modernizarea Parcului 1 Decembrie, Modernizarea Parcului Libertății, amenajarea Piațetei Independenței, Construire de drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, Creșterea mobilității și sporirea siguranței rutiere prin amenajare denivelată a intersecțiilor în zona str. Alexandru Cazaban – str. Meșteșugarilor cu str. Ovidiu Densusianu și magistrala C.F Timișoara – Arad – Oradea.

Finanţarea rambursabilă va avea o maturitate de până la 22 de ani, o perioadă de graţie de până la 5 ani, o perioadă de trageri de până la 48 de luni, în conformitate cu oferta indicativă transmisă de Banca Europeană de Investiţii.

Având în vedere că potrivit Legii nr.14/08.03.2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual, s-a propus împărțirea necesarului de finanțat în cel puțin două contracte de finanțare rambursabilă, valoarea maximă a finanțării rambursabile pentru primul contract fiind de 19.500.000 euro, iar pentru al doilea de 20.900.000 euro.

Distribuie informația
Alte știri