S-a încheiat proiectul ”Arii protejate pentru comunități viabile” prin care s-a facilitat vizitarea unor trasee din comuna Căbești

De peste 10 ani, CAPDD Bihor contribuie la dezvoltarea turismului responsabil în Pădurea Craiului prin amenajarea de trasee de vizitare, poteci tematice, trasee de cicloturism sau de alergare montană. În acest an am contribuit la dezvoltarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului prin implementarea proiectului Arii protejate pentru comunități viabile. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Primăria comunei Căbești, și a fost sprijinit logistic de către Alpin Expe Mountain Shop. Acesta a avut o durată de 5 luni (mai-septembrie 2022).

Cele mai importante activități care au fost realizate în cadrul proiectului au fost: facilitarea vizitării responsabile a trei arii protejate de interes județean, create în anul 2021, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor. Este vorba despre Valea Dâlbii, (unde CAPDD a și propus și amenajat, în cursul anului 2021 împreună cu Serviciul Salvamont Bihor, un traseu turistic pitoresc și o potecă tematică), Izvoarele pietrifiante de pe Valea Sohodol și Cucuruz Valea Iedera. Toate cele trei arii naturale protejate se află pe raza comunei Căbești.

Pentru atingerea obiectivului menționat, au fost amplasate panouri informative la fiecare arie protejată, panouri de direcționare către acestea cât și un panou cu o hartă a zonei, în centrul comunei. Au fost organizate o serie de cursuri tematice pentru elevii din comună care au fost fundamentate de o serie de mape educative pentru profesori, cu informații despre ariile protejate menționate și jocuri practice, de mediu, pentru copii.

Totodată, au fost realizate 2 noi trasee de cicloturism pentru familii cu copii (de dificultate redusă) care pornesc din centrul comunei Căbești. În completarea acestora a fost editată o hartă A3 cu obiectivele naturale și culturale ale comunei cât și cu cele 2 trasee realizate.

Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin programul Spații Verzi cu suma de 34.360 de lei. Mai multe informații despre destinația Pădurea Craiului găsiți pe www.padureacraiului.ro

Distribuie informația
Alte știri