S-a semnat contractul de finanțare pentru pasajul subteran Oneștilor și pentru 144 de treceri inteligente de pietoni

Astăzi, 27 iunie, a fost semnat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul „Implementare soluții de creștere a siguranței traficului pe rețeaua de drumuri județene din Județul Bihor”.

În cadrul acestui proiect se va realiza un pasaj subteran, în Oradea, la intersecția străzilor Oneștilor cu Tudor Vladimirescu și, în plus, se vor amenaja 144 de treceri de pietoni, pe drumurile județene, cu semnalizare inteligentă.

Valoarea totală a contractului semnat astăzi se ridică la 91.933.101,47 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 72.967.822,06 lei.

Vă reamintim că la începutul lunii august 2023, Consiliul Județean Bihor a votat preluarea străzii Oneștilor în administrare și clasificarea ca drum județean, astfel încât să poată să depună proiectul cu fonduri europene. Acesta a fost clasificat ca DJ 797H.

Pasajul ar urma să aibă, cu tot cu rampe de acces, o lungime de 191 metri (41,8 metri pasajul propriu-zis). Gabaritul de trecere al acestuia va fi de 4,5 metri. Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru executarea lucrărilor în luna ianuarie 2024. În prezent, se desfășoară procedura de evaluare a ofertelor depuse.

Cea de-a doua componentă a proiectului prevede amenajarea a 144 de treceri de pietoni în interiorul localităților străbătute de drumuri județene din județul Bihor. Trecerile vor fi iluminate cu led și vor avea un ,,sistem inteligent”, în sensul în care, la apropierea unui pieton de trecere, intensitatea luminii se va accentua.

Prin realizarea acestor proiecte se va reduce, pe de o parte, conflictul în trafic (în cazul pasajului subteran) și, pe de altă parte, se vor reduce accidentele rutiere în care sunt implicați pietonii, prin creșterea siguranței traversării drumurilor județene.

Proiectul ,,Implementare soluții de creștere a siguranței traficului pe rețeaua de drumuri județene din Județul Bihor” a fost depus în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, Obiectivul de politică 3: O Europă mai conectată prin creșterea mobilității, Prioritatea 5: O regiune accesibilă, Obiectivul specific 3.2.: Dezvoltarea și creșterea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și a mobilității transfrontaliere.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri