S-au finalizat lucrările de amenajare la Centrul Oncologic Oradea. Cum arata secțiile de hematologie și oncologie

Centrul de Oncologie a inaugurat, joi, etajele III și IV pentru secțiile de hematologie și oncologie. Lucrările au fost executate de SC TRAMECO SRL, într-o perioadă de 3 luni în circumstanțele în care munca a început în data de 12 septembrie, anul trecut.

Proiectul a fost realizat de Clubul Rotary, iar lucrările au fost executate din fondurile Primăriei Oradea și din fondurile proprii ale spitalului Municipal. În acest sens, primarul Ilie Bolojan, prezent la inaugurare a subliniat faptul că “este pentru prima dată când Spitalul Municipal face o investiție de 600.000 de Euro și aduce aceste spații neterminate la un stadiu de folosire pentru cele două secții.”

Lucrările de amenajare a celor 2 etaje au avut în vedere compartimentarea spațiilor și execuția lucrărilor de instalații electrice, sanitare, fluide medicale, etc. În urma investitiei, secția clinică de oncologie dispune de un număr de 90 de paturi pentru pacienții săi.

Despre necesitatea de a îmbunătăți secția de oncologie a vorbit doctorul și directorul medical al centrului, Florin Maghiar, acesta susținând că: „această creștere de paturi pe secția de oncologie nu reprezintă o utilitate simplă, ci o necesitate stringentă având în vedere creșterea numărului de cazuri de cancer în această zonă a țării. Spun acest lucru bazându-mă pe faptul că în ultimul an am avut o creștere a numărului de cazuri oncologice; pe radioterapie cu 1.060 de cazuri noi pe an și pe oncologie 1.921 de cazuri noi. Pe spitalizare continuă avem aproximativ 3000 de cazuri oncologice, iar pe spitalizările de zi și pe celelalte proceduri terapeutice care se fac pacienților, peste 121.000 de cazuri pe an.”

Totodată, parterul și cele 2 etaje ale centrului au fost finanțate de Ministerul Sănătății, cu un sprijin substanțial din partea celor doi miniștri Ladislau Ritli și Cseke Atilla. Despre implicarea celor doi în realizarea centrului, primarul Ilie Bolojan a spus că acesta este o amprentă pe care cei doi au lăsat-o ca miniștri în Oradea. Valoarea totală pentru a pune în funcțiune cele două etaje a fost de 2.827.579 lei, iar valoarea investițiilor ce urmează a fi finalizate ajunge la 4.237.401 lei.
Pacienții vor beneficia atât de consiliere psihologică, cât și de consiliere socială, inclusiv de asistență spirituală. Există un spațiu special amenajat pacienților, unde Centrul speră să se poată baza pe ajutorul voluntarilor pentru a realiza diverse activități de binedispunere de genul unor concerte sau a unor recitaluri de poezie. De serviciile Centrului de Oncologie pot beneficia atât bihorenii cât și pacienții din județele apropiate. În ceea ce privește personalul, directorul medical, Florin Maghiar a spus că acesta va fi suplimentat, iar în acest sens, conducerea se bazează pe sprijinul Facultății de medicină.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6372127144321528705″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Text și fotografie: Beatrice Bungo

Alte știri