S-au terminat lucrările de reabilitare a cabanei Vadu Crișului. Când va fi inaugurată?

Lucrările de reabilitare a cabanei Vadu Crișului sunt finalizate și se fac ultimele pregătiri pentru ca în 10 iunie, cu ocazia Târgului de la Vama Sării, să fie inaugurată, a anunțat pe Facebook, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Alături de acest proiect, în prima jumătate a lunii iunie vom demara licitația pentru amenajarea unei zone de parcare, camping și toalete, la intrarea în defileul Crișului Repede.Până la sfârșitul anului aceste lucrări vor fi gata, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene, a mai anunțat Bolojan, în descrierea unor fotografii ale cabanei renovate.

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin fruumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.

Proiectul actual de restaurare este realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Clădirile vor deveni un centru multifuncțional de promovare și protecție a naturii.

Distribuie informația
Alte știri