Sa ne amintim de Emanuil Gojdu! De la nasterea marelui Mecena, nascut la Oradea, se implinesc 215 ani

Emanuil Gojdu s-a născut la 9 februarie 1802, la Oradea, fiind cel de-al doilea dintre cei șase fii ai familiei. Si-a petrecut copilăria în orașul natal și a început să învețe carte la școala primară ortodoxă românească din orasul de pe malurile Crisului Repede. Dupa absolvirea liceului romano-catolic, a urmat apoi studiile la Academia de Drept din Oradea, la Academia de Drept din Pojon (Bratislava), continuand la Universitatea din Pesta, unde a obținut diploma de avocet si unde a ramas.

Rechizitoriile, ca și pledoariile sale, erau publicate și propuse ca model studenților de la universitățile din Pesta și Pojon. Gojdu a fost primul jurist care în 1827 a înlocuit limba latină cu cea maghiară în intentarea acțiunilor judecătorești din Pesta și Buda, asigurându-și prin aceasta un loc aparte în istoria justiției din Ungaria.

Bun administrator al veniturilor sale, Gojdu a devenit treptat și un mare proprietar. În 1861, Emanuil Gojdu, beneficiind de încrederea guvernului maghiar, a fost numit comite suprem (prefect) al comitatului Cara, în Lugoj, această însărcinare aducându-i și calitatea de membru al Casei Magnaților, forul legiuitor superior al parlamentului maghiar. A revenit în Dieta de la Pesta pe perioada 1865-1868, de această dată în calitate de deputat, reprezentând circumscripția electoral Tinca (Bihor).

În 1869, Emanuil Gojdu și-a întocmit testamentul, prin care stabilea ca averea sa să fie administrată de o fundație, care-i va purta numele și din veniturile acesteia să se acorde burse pentru studii.
La doar câteva luni de la semnarea acestui testament, la 3 februarie 1870, s-a stins din viață.
Respectând hotărârile testamentare ale lui Gojdu, reprezentanța a acordat burse, începând cu anul 1871. Printre bursierii Fundației Gojdu s-au aflat oamenii de cultură, savanții și oamenii politici, între care: Victor Babeș, Valeriu Braniște, Octavian Goga, Silviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Aurel Lazăr, Aurel Vlad, Virgil Onițiu, Nicolae Zigre, Teodor Neș, Petru Groza, Constantin Daicoviciu și alții.

Ce bine ar fi fost ca astazi, la 215 ani de la nasterea sa, oradenii sa-i poata aduce o floare la statuia care ani buni si-a avut locul in inima orasului. A fost insa demontata de ceva vreme si zace in incinta Strandului Iosia!!!

Distribuie informația
Alte știri