Salariul mediu brut de 2.070 euro lunar în viitoarea fabrică NOKIAN TYRES din Oradea/ Finlandezii au cerut ajutor de stat/ Memorandumul va fi discutat miercuri în Guvern

Producătorul finlandez Nokian Tyres a solicitat un ajutor de stat Guvernului pentru construirea fabricii de anvelope de la Oradea, investiție estimată la peste 620 milioane de euro, unde vor fi create peste 540 de noi locuri de muncă, iar salariul mediu brut va depăși 2.000 de euro, se arată într-un Memorandum care se va discuta miercuri la Guvern.

Nokian Tyres intenționează să înființeze în Oradea, județul Bihor, o unitate de producție nouă pentru producerea de anvelope pentru autoturisme, în variante de iarnă, vară și all-season. Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație ce va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie, pentru reducerea la minimum a defectelor și a deșeurilor.

Valoarea totală nominală a investiției se ridică la 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro.

Executivul enumeră următoarele efecte la nivel local și național:

  • Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.
  • Nokian Tyres va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților.
  • Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă.
  • Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026.
  • În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro.
  • Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an.
  • În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.
  • Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro.
  • Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente.
  • Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.”, se arată în Memorandum.
Distribuie informația
Alte știri