Salut d’amour/ Concert al Filarmonicii din Oradea în Amfiteatrul Muzeului din str. Armatei Române

Coronavirus în Bihor/ Record de cazuri noi în această vară

Filarmonica de Stat Oradea în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal dă întâlnire publicului meloman sâmbătă, 30 iulie, de la ora 20, în Amfiteatrul Muzeului din str. Armatei Române, nr. 1/A la un concert în care emoția și pasiunea iubirii vă vor relaxa și bucura.

Evenimentul Salut d’amour a fost inspirat de lucrarea cu același nume scrisă de Edward Elgar, oferită în dar soției cu ocazia căsătoriei dintre cei doi. La baza acestei lucrări se află deci iubirea, pasiunea și respectul, elemente ce au inspirat cvartetul Filarmonicii de Stat Oradea compus din Nagy Kálmán (concert-maestru Filarmonicii orădene), Kurucz Tibor, Suciu Attila și Fábián András-Attila în alegerea repertoriului.

În program:
Mozart: Divertisment nr.1 in Re major
Kreisler: Liebesleid
Velasquez: Besame Mucho
Louguy: La vie en rose
Elgar: Salut d’amour
Gardel: Por una Cabeza
Bob Thiele: What a wonderful world
Two guitars, russian gypsy folk song
John Williams: Schindler’s list
Lloyd Webber: Memory
Bregovic: Tango
Mancini: Moon river
Duke Ellington: It don’t mean a thing
Black eyes: gypsy song
Astor Piazzolla: Libertango

Nagy Kálmán s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003 este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006 concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. În 2009 a fost bursier al Fundaţiei Communitas. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. Din 2012 este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013 a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestra Transilvan, Filarmonica din Tinutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca și Camerata Michael Haydn din Oradea, Harmonious Chamber Orchestra Osaka-Japonia, Camerata Stradivarius, colaborând ca și solist cu dirijorii Shinya Ozaki, Ilarion Ionescu Galaţi, Florentin Mihăiescu, Tiberiu Soare,Mark Kadin,Christoph Cech, Octav Calleya, Mihail Agafita, Vass András, Ciprian Marinescu, Romeo Rimbu, Constantin Grigore, etc. De numele lui se leagă și premiera mondială a lucrării Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INOCK). Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea. Din 2015 deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn.
În calitate de solist, partener de muzică de cameră sau concert-maestru, a concertat in Ungaria, SUA, Japonia, Elveția, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Gibraltar, Austria, Polonia, Italia și Belgia.

Kurucz Tibor – Vioară
A absolvit în 1999 Academia de Muzicā Gheorghe Dima – Cluj Napoca iar din 1997 este angajatul Filarmonicii de Stat Oradea, din anul 2003 sef de partidā al compartimentului vioara II. În perioada 2019- 2022 a coordonat direcția artistică a instituției din poziția de director artistic.

Suciu Attila – Violă
A absolvit Facultatea de Arte din Oradea, Departamentul de Muzică în anul 2008 iar din 2007 este angajatul Filarmonicii de Stat Oradea în cadrul partidei de violă.

Fábián András-Attila s-a născut în 1990 la Toplița. A absolvit Liceul de Artă „Nagy Istvan” din Miercurea Ciuc fiind licențiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca specializarea violoncel, unde a finalizat și studiile de masterat în 2016. Olimpic național, Fábián András-Attila a concertat ca solist alături de orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, fiind de asemenea colaborator al mai multor orchestre, ansambluri, filarmonici și opere din țară, între care amintim Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Iași, Orchestra de cameră Miercurea Ciuc și Opera Națională Română din Cluj-Napoca. De asemenea a participat la cursuri de măestrie în Ungaria cu maestrul Marin Cazacu (2008) și cu maestrul Merei Tamaș (2009).

Prețul biletelor: 20 lei (250 de locuri disponibile)
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/salut-damour-initio22/salut-damour-initio22-30-iul-2022

Distribuie informația
Alte știri