Sărbătoare la Șinteu! Slovacii sunt păstrători de tradiții dar au şi suflet mare

Bihorenii sunt asteptați în număr cât mai mare la „Muzeul vieții slovacilor: un muzeu al culturii și tradițiilor slovace”. Evenimentul este parte a unui proiect transfrontalier. Sărbătoarea va avea loc duminică, 13 octombrie, începând cu ora 11.00, în zona Amfiteatrului de lângă Căminul cultural din Șinteu. Aceasta va debuta cu oficierea unei slujbe religioase, Programul va continua cu momente artistice pregătite de ansambluri din Șinteu, Békéscsaba (Ungaria), Terchova și Lúčky (Slovacia), Oradea și alte localități din județul Bihor.

„Cartoful va fi în centrul atenției. De aceea, oferim sesiuni de degustare a mâncărurilor tradiționale, printre care podlesniak, o mâncare de cartofi, găluște din cartofi cu brânză, numite haluski, dar și cârnați de porc preparați de reprezentanții slovacilor din localitatea Békéscsaba”, au transmis organizatorii.

Tot acolo, pe baza tichetelor valorice de 10 lei se va organiza o strângere de fonduri pentru o proteză la mâna stângă, de care are nevoie Karolina Tusinovski din Peştiş, ca urmare a accidentului rutier suferit la începutul lunii iulie în localitatea Peştiş.

Tânăra mămică are nevoie de ambele brațe ca să-și crească copiii. Cei care doresc și au posibilitatea pot face donații în conturile deschise la Banca Transilvania:
în lei: RO89BTRL00501201774354XX
în euro: RO22BTRLEURCRT0077435401
în czk: RO16BTRL00511201774354XX

Pe scena evenimentuliui din Șinteu va urca de la ora 17, Proconsul, care va concerta pentru toți participanții. Manifestarea se va încheia cu un bal întreținut de formația Iosif Baitar.

Distribuie informația
Alte știri