Sărbătoarea anuală a speologilor români, în satul de Vacanță Vârtop

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a desfășurat în satul de Vacanță Vârtop a XLIX-a (49-a) ediție a Congresului Național de Speologie, sărbătoarea anuală a speologilor români. Evenimentul a fost organizat de către Clubul de Speologie CRISTAL Oradea, sub egida Federației Române de Speologie, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Asociația Română de Educație Speologică (ARES), Clubul de Speologie Speodava, Carpatic Fun, Clubul de Speologie Crysis și speologie.org, cu sprijinul administrației publice locale, Primăria Orașului Nucet și Primăria Comunei Câmpani.

Acest eveniment a fost un bilanț al activității speologice anuale, fiind un forum de exprimare și dezbatere în toate domeniile ce țin de speologie sau domenii conexe acesteia. La evenimentul din acest an au participat peste 200 de speologi și invitați sau parteneri, de la peste 20 de cluburi speologice din țară și străinătate sau din partea instituțiilor relevante din domeniile conexe.

Suportul principal pentru Congresul Național de Speologie a fost asigurat de Sorin Kemecsei, membru al Clubului de Speologie Cristal Oradea cu o activitate relevantă și la nivelul Federației Române de Speologie timp de mai mulți ani, care a rezonat în acest an cu ideea de a susține speologia din România. El a acordat un sprijin financiar, logistic și moral deosebit, făcând posibilă o organizare eficientă a activităților.

Activitățile congresului au fost sprijinite și de numeroșii parteneri, aceștia asigurând o bună derulare a diverselor secțiuni. Administrația Parcului Natural Apuseni a sprijinit întregul proces de avizare a turelor precongres și a acordat facilități pentru documentarea în Peștera Ghețarul de la Vârtop și numeroase materiale informative și documentare, Asociația Română de Educație Speologică (ARES) a fost organizatorul binecunoscutului concurs tehnic de parcurgere pe corzi (TSA) iar Speodava Ștei a asigurat un suport foarte necesar pentru unele din turele precongres (echiparea Avenului din Șesuri, tura de documentare în Valea Sighiștelului).

Administrația locală (Primăria Orașului Nucet) a fost de asemenea alături de speologii veniți în această zonă, sprijinind Congresul Național de Speologie cu logistica necesară organizării concursului de TSA și de asemenea cu tradiționala ”gustare” de bun venit din sudul Bihorului, ”plăcinta întinsă”!

Distribuie informația
Alte știri