Sărbătoarea de Armindeni – 1 Mai. Tradiţii şi obiceiuri

1 Mai înseamnă, pentru oamenii de la ţară „Armindenul”. Se celebrează ca pământurile să fie roditoare, să nu bată grindina şi plantele să înflorească frumos. În dimineaţa zile de 1 Mai, oamenii trebuie să se spele cu rouă pe faţă pentru că aceasta simbolizează belşugul, bogăţia şi sănătatea. Ritualul trebuie făcut în primele trei zile din luna mai, potrivit Adevărul.

În funcţie de regiunea ţării, Armindenul este cunoscută sub diverse denumiri – Ziua Pelinului, Ziua Beţivului, Maiul, care au la bază fie anumite practici ritualice sau aspecte inspirate din natură. Numele de Armindeni provine de la cuvântul de origine slavă ierminden, care înseamnă ziua Sfântului Ieremia.

În trecut, ziua de Armindeni era respectată cu sfinţenie, „pentru a fi sănătoşi tot anul”. În această zi nu se lucrează nici acasă, nici la câmp pentru ca recoltele să fie ferite de furtuni şi grindină. Obiceiul prinderii ramurii verzi sau al plantării Pomului de Mai s-a contopit cu două legende creştine.

Una dintre ele spune că, urmărit de păgâni, Hristos S-a ascuns într-o casă, unde ucenicii au atârnat o creangă verde, gestul fiind repetat de creştinii din alte case pentru a-i deruta pe urmăritori. Potrivit altei legende, inspirată dintr-un episod al Noului Testament, ramura verde este legată de uciderea pruncilor de către Irod, pentru a scăpa de Iisus. După ce au tăiat o zi întreagă capetele copiilor de vârsta lui Iisus, ostaşii lui Irod ar fi pus semn o creangă verde la casa unde ajunseseră şi de unde urma să reînceapă a doua zi măcelul. Dar în timpul nopţii, oamenii au pus ramuri verzi la toate casele, înşelându­-l pe Irod şi salvându-L pe pruncul Iisus.

Distribuie informația
Alte știri